Mozaik
MODA NA NAGRADI OSCAR

Na crvenom tepihu crno, bijelo i - ružičasto
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Nekoliko modnih odabira ostavilo je bez daha i bili su izvan svih kategorija

Noć dodjele nagrade Oscar najglamuroznija je u Hollywoodu i krema filmske industrije ni ove godine nije iznevjerila svojim izborom - prvenstveno haljina - na nedjeljnoj svečanosti u Los Angelesu.

Bilo je mnogo ružičastih haljina uz crnu boju i upadljive ogrlice. I, naravno, nekoliko modnih odabira koji su ostavili bez daha i koji su izvan svih kategorija. Među damama koje su odabrale ženstvenu eleganciju u ružičastom bila je i Laura Dern, koja je došla u Armanijevoj haljini optočenoj perlicama. Na dodjelu je dovela svoju majku, glumicu Diane Ladd, koja je tri puta nominirana za Oscar. Regina King zadivila je nježnom Versaceovom haljinom asimetričnog vratnog izreza ukrašenom srebrnim detaljima. Idina Menzel, poznata kao pjevačica pjesama iz serijala "Frozen", zablistala je u impresivnoj dijamantnoj ogrlici. Mlada Julia Butters, koja je glumila u filmu Quentina Tarantina "Bilo jednom... u Hollywoodu", pridružila se ružičastoj povorci u haljini Christiana Siriana.

Dobitnica Grammyja Billie Eilish na dodjeli se pojavila u bijeloj jakni i hlačama Chanela, uz neizostavni neonsko zeleno obojeni izrast kose. Glumica Natalie Portman iskoristila je svoju opravu za važnu poruku, koja je nekoliko puta spomenuta i na samoj dodjeli: ravnopravnost žena u Hollywoodu. Na njezinu su Diorovom ogrtaču bila izvezena imena "preskočenih" redateljica koje nisu nominirane za nagrade - među ostalima su to: Lorene Scafaria ("Hustlers"), Lulu Wang ("The Farewell"), Greta Gerwig ("Little Women") i Marielle Heller ("A Beautiful Day in the Neighborhood").

- Željela sam na svoj suptilni način odati priznanje ženama kojima nije priznat nevjerojatan rad ove godine - rekla je Natalie za Los Angeles Times. Portman nije bila jedina u crnom. Jedna od prezenterica, glumica Penelope Cruz, zadivila je u crnom Chanelu s bijelom kamelijom. Zanosne u crnom bile su Charlize Theron i Margot Robbie, u bijelom Renee Zellweger i Cynthia Erivo, a Scarlett Johansson bila je u srebrnoj haljini.

Jedno je sigurno, velika PR mašinerija i u slučaju ovih nagrada Oscar odradila je velik posao, a najveće modne kuće svijeta tjednima su se borile za to da uzvanice nagrade Oscar, a pogotovo one nominirane za Oscar, crvenim tepihom prošeću upravo njihove kreacije.

Muškarci su se većinom odlučili za crne smokinge i odijela - Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Adam Driver i Rami Malek. Među njima je i dobitnik nagrade Oscar za glavnu mušku ulogu Joaquin Phoenix, koji je i ovaj put, kao i na svim dodjelama nagrada u ovoj sezoni, odjenuo jedno te isto odijelo Stelle McCartney. Redatelj Spike Lee izborom boja - u ljubičastom odijelu sa žutim detaljima i brojem 24 - odao je priznanje nedavno preminuloj košarkaškoj legendi Kobeu Bryantu. Mladi je Timothée Chalamet odlučio i ovaj put biti drukčiji od ostalih u odličnom tamnoplavom odijelu koje potpisuje Prada.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike