Crna kronika
UHVAĆEN KRIJUMČAR

S 300 dijamanata prešao hrvatsku granicu pa ga uhvatili Srbi
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Krijumčar dragog kamenja tvrdio je da nema ništa prijaviti carinicima
BATROVCI - Tristotinjak dijamanata pronađeno je u automobilu koji je prošao hrvatski granični prijelaz Bajakovo na graničnom prijelazu Batrovci u susjednoj Srbiji.

Kako doznajemo iz srpske Carine, carinici su u subotu, u suradnji s policijom, spriječili krijumčarenje oko 300 dijamanata za koje se pretpostavlja da imaju veliku vrijednost, ali će ona precizno biti utvrđena tek nakon stručne procjene.

Prekršaj je otkriven kada je za kontrolu na ulazu u Srbiju stigao Audi čeških registracija, za čijim je upravljačem bio 50-godišnji Albanac s dokumentima Kosova.

Iako je 50-godišnjak bio odlučan u tome da nema ništa prijaviti carinicima i policajcima, ipak su ga izdvojili iz kolone vozila koja su dolazila iz Hrvatske zbog detaljnog pregleda automobila. Pri tome je u pretincu ispred suvozačevog sjedala njegova automobila pronađeno nekoliko vrećica u kojima se nalazilo drago kamenje.

Kada je upitan zašto nije prijavio dijamante, vozač je prvo rekao da nije znao da ih mora prijaviti, a potom je naveo da je riječ o najobičnijim cirkonima, točnije kristalima Swarovski, koji nemaju posebno veliku vrijednost.

Međutim srpski carinici i policajci nisu "nasjeli" na tu priču pa su pozvali stručnjaka koji je utvrdio da Albanac baš i ne govori istinu i da je riječ o pravim dijamantima. Ipak, njihova prava vrijednost bit će poznata tek nakon vještačenja svakog pojedinog primjerka "kamenčića".

Otkriveni dijamanti bit će zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je pokrenut protiv Albanca koji ih je krijumčario.

Srpska policija i carinici u više su navrata do sada spriječili krijumčarenje dragog kamenja i vrijednog nakita. Samo osam dana prije ovog slučaja na Batrovcima, na graničnom prijelazu Gradina spriječeno je krijumčarenje oko 850 grama zlatnog nakita. Prilikom toga na granicu je iz Bugarske stigao putnički kombi Ford Galaksi bugarskih registracija, kojim je iz svoje zemlje prema Njemačkoj putovalo pet bugarskih državljana. Bez obzira na to što su svi tvrdili da nemaju ništa osim osobne prtljage, izdvojeni su na detaljan pregled. Carinici su očito dobro procijenili jer je kod troje putnika pronađena krijumčarena roba.

Već na samom početku kontrole carinik je u jastuku, na kojemu se odmarala jedna od prisutnih putnica, pronašao dvije zlatne ogrlice i narukvicu ukupne težine oko 700 grama, čija je vrijednost procijenjena na gotovo tri milijuna dinara.

Potom je i u prtljazi druge putnice pronađeno 17 različitih komada zlatnog nakita ukupne težine oko 80 grama, da bi i u koferu jednog od putnika bilo pronađeno devet zlatnih narukvica, kao i dva prstena, čija je ukupna težina oko 70 grama.

Daljnjom je kontrolom i u šupljinama sjedala vozila pronađeno 15 šteka različitih cigareta, za koje se kao vlasnik javio muškarac u čijoj je prtljazi pronađeno i 70 grama neprijavljenog zlata.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike