Kultura
PRED PREPUNIM VIROVITIČKIM KAZALIŠTEM OTVOREN 16. VIRKAS

Najbolji poklon za 75. rođendan kazališta i 120 g. virovitičkog glumačkog života
Objavljeno 11. veljače, 2020.

Svečanom premijerom predstave Kao i svaki dan, autora i redatelja Aleksandra Švabića te autorice i dramaturginje Vedrane Klepice, u Kazalištu Virovitica otvoren je Virkas 2020. Predstavom u kojoj igra cijeli virovitički glumački ansambl - Blanka Bart, Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši, Snježana Lančić, Sara Lustig, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Goran Vučko i Draško Zidar, počeo je program 16. virovitičkih kazališnih susreta. Kroz mjesec dana posjetitelji će moći pogledati 11 večernjih predstava kazališta iz cijele Hrvatske te nekoliko međunarodnih.


Predstava Kao i svaki dan, nastala prema motivima Aristofanove drame „Ptice“, koja svoju kazališnu stvarnost postavlja u prostor doma za starije i nemoćne osobe i daje osvrt na pokušaje i neuspjehe te o nadi onih koji su ostavljeni sami, oduševila je publiku, kako svojim humorom, tako i zbog toga koliko je uspjela u tome da se svaki gledatelj zapita o vlastitoj prošlosti, ali i budućnosti. Nakon uspješno odigrane predstave direktor kazališta NICC „Anton Panov“ iz makedonske Strumice uručio je Drašku Zidaru prigodno priznanje u povodu nagrade koju je u rujnu prošle godine osvojio na 27. Međunarodnom festivalu komornog kazališta u Strumici, onu za najbolje glumačko ostvarenje festivala za ulogu u komediji „Audijencija“, redatelja Dražen Ferenčine.


– Hvala vam, draga publiko, što nas pratite već 75 godina, vjerujete i dolazite u naše kazalište kojega bez vas ne bi niti bilo. Ne bi ga sigurno bilo ni bez svih onih ljudi, mnogi od njih više nisu među nama, koji su ga stvorili, održali i predali ga nama na čuvanje. Nadam se da ćemo mi biti mudri i da ćemo sačuvati ovo kazalište za neke druge generacije te da će i oni nama moći ovako zahvaliti – rekao je Zidar. Ovogodišnji VIRKAS otvorio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, uz nazočnost župana Igora Androvića. Zamjenik ravnatelja Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, koje ove godine slavi 75. rođendan i 120 godina kazališnog života u Virovitici, istaknuo je onaj najvažniji faktor uspješnog djelovanja virovitičkog kazališta i njegove dugogodišnje tradicije.
– Kazalište Virovitica ima devet glumaca u ansamblu, to su većinom Virovitičani, ali imamo i dvoje mladih glumaca iz Osijeka. Naravno, pokušavamo povećati taj broj. Trenutačno imamo nešto mladih ljudi na akademijama za koje se nadamo da će biti jedan dobar pomladak u glumačkoj ekipi kazališta. – zaključio je Pintarić.


Vladimir Grgurić
VIRKAS otvoren predstavom ‘‘Kao i svaki dan‘‘, u kojoj igra cijeli glumački ansambl virovitičkog kazališta
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike