Novosti
OD HOBIJA DO USPJEŠNOG POSLA

Rade ono što vole i od toga mogu živjeti
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Četiri Baranjca su iz ljubavi prema biciklizmu osnovala tvrtku specijaliziranu za biciklističku opremu

Jedna od ‘‘najmlađih‘‘ belomanastirskih tvrtki zasigurno je U(rban) B(ike) S(olutions). Osnovana je u svibnju prošle godine, a kroz program samozapošljavanja osnovala su je četiri Belomanastirca (među kojima i stanovnici prigradskih naselja), Goran Vojtek, Bojan Lukić, Goran Majstorović i Dragan Dragosavljević.

Bolji od drugih
Specijalizirani su za proizvodnju urbane biciklističke opreme, za opremanje biciklističkih staza i javnih površina. Svoje proizvode razvijaju imajući na umu potrebe biciklista, djelomično i stoga što su i sami zaljubljenici te promotori ovog načina prijevoza. Premda je riječ o mladoj tvrtki, njihovi su proizvodi sve prepoznatljiviji, za sada, doduše, na području Osječko-baranjske županije, ali se polako probijaju i šire, pa se dio asortimana nalazi, primjerice, u Sloveniji. ‘‘Aduti‘‘ su im, tvrde, svi njihovi proizvodi koji nastaju u pogonu na belomanastirskoj Poslovnoj zoni - zapad, za koje tvrde da su karakteristični, jedinstveni i - dobri. Ipak, ističu biciklističku stanicu koju su nazvali KIRRA, a služi za osnovne popravke bicikala. Svjesni su da nisu ‘‘izmislili toplu vodu‘‘ jer slične stanice već postoje, ali njihov se model, ipak, razlikuje od drugih.

- Mislimo da je naša stanica bolja od drugih zbog nekoliko razloga. Ono što ju čini posebnom su "ruke" na koje se postavlja bicikl, a koje se rotiraju i podešavaju prema gotovo svakom biciklu. Osmišljena je kako bi biciklistima i cikloturistima pružila potrebnu pomoć te omogućila brz popravak bicikla. Uz urbanu opremu (klupe, nadstrešnica i slično) ‘‘središte‘‘ stanice je postolje s ručnom pumpom, nužnim alatom na izvlačenje, pričvršćenim sajlama od nehrđajućeg čelika i ‘‘rukama‘‘ presvučenim termoplastikom. Na stanici se mogu učiniti najosnovniji popravci, poput promjene žbica, zatezanje nekih dijelova, pumpanja guma i slični. Za sada izrađujemo tri vrste takvih stanica, a razlika je u opremi - pričaju suvlasnici UBS-a, dodajući kako neprestano rade na njihovoj ‘‘modernizaciji‘‘, pa na stanice mogu dodati i solarne panele, s pomoću kojih će svaki biciklist moći napuniti svoj mobitel. Jedna se može vidjeti na ulazu u Beli Manastir iz smjera Osijeka, jedna u Valpovu… Osim toga, patentirali su moderne i oku zanimljive stalke za bicikle, u nekoliko živih boja, koji omogućavaju prihvat 50 posto svih vrsta kotača. Spomenut je samo dio njihove lepeze proizvoda (ostatak se odnosi na urbanu i opremu vezanu uz bicikle odnosno biciklističke staze), a svaki proizvod nude zasebno ili u ‘‘paketu‘‘. Bave se i osmišljavanjem idejnih rješenja bike-parkova.

- Za izradu jedne stanice potrebno je dvadesetak dana. U ovom trenutku radimo seriju od deset stanica, od kojih će jedna završiti u Istri. Budući da smo mlada tvrtka, koristimo usluge i strojeve kooperantske tvrtke Lepus, u čijoj se proizvodnoj hali i odvija cijeli proces - objašnjavaju, dodajući kako nastoje da njihovi proizvodi budu maksimalno funkcionalni te bolji od drugih. Razmišljaju i o otvaranju novih radnih mjesta, ali to ne ovisi isključivo o njima. Novog bi zapošljavanja, tvrde, sigurno bilo kada bi potražnja za njihovim asortimanom bila veća.

Razvoj cikloturizma
- Naši proizvodi nisu namijenjeni samo Baranji. Želimo se proširiti na cijelu županiju i Hrvatsku, ali i inozemstvo. Planiramo odlaske na sajmove i jačanje marketinga, a u suradnji s jednom osječkom tvrtkom radimo na izradi aplikacije preko koje će sve naše stanice biti označene - pričaju UBS-ovci, dodajući kako je važno da njihov trud, ali i kvalitetu proizvoda prije svega, prepoznaju lokalne zajednice, kako na općinskim odnosno gradskim razinama, tako i šire, počevši od županije pa sve do države. Jedan od razloga zbog kojega su se specijalizirali za ovu vrstu proizvodnje, pa i počeli s njom, svojevrsna je ekspanzija cikloturizma.

- Cikloturizam uzima sve više maha i važna je grana turizma. Posebice u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nemamo more, ali imamo brda, rijeke, šume i ravnice, pravi mali raj za ljubitelje prirode, prije svih one koji u prirodnim ljepotama uživaju na dva kotača. A takvih je sve više - ističu oba Gorana, Bojan i Dragan, dodajući kako je njihov posao, zapravo, spoj hobija i životne egzistencije. Rade ono što vole i od toga, bar za sada, mogu živjeti.

Ivica Getto
TREBA ISKORISTITI EKSPANZIJU CIKLOTURIZMA NA KONTINENTU
Suvlasnici belomanastirskog Urban Bike Solutionsa za sebe tvrde da su, na neki način, produžena ruka kontinentalnog turizma. Posebice dijela koji se odnosi na cikloturizam, čiju ekspanziju, ističu, treba iskoristiti. Dakako da u tome vide i svoju prigodu. U ovom trenutku, naime, Osječko-baranjska županija ispresijecana je biciklističkim stazama. Kroz nju prolaze dva EuroVelo pravca, a važnost njihove primjerene realizacije ističu svi strateški dokumenti vezani uz biciklizam. Jedan je pravac EuroVelo 6 Atlantik - Crno more (u Hrvatskoj Dunavska ruta - granica Mađarske - Batina - Osijek - Vukovar - Ilok - granica Srbije), a drugi EuroVelo 13, Ruta željezne zavjese (u Hrvatskoj Dravska ruta - granica Slovenije - Varaždin - Hlebine - Donji Miholjac - granica Mađarske). Treba spomenuti i Panonski put mira, uspostavljen suradnjom Osijeka i Sombora. Dug je oko 80 kilometara. S Hrvatske strane počinje na graničnom prijelazu Batina, gdje se grana i prolazi kroz Park prirode Kopački rit. Čini alternativu ruti Dunav te je s njom povezan, odnosno dio je međunarodne rute EuroVelo 6. U Osječko-baranjskoj županiji ruta Drava razvija se ponajviše kroz program prekogranične suradnje s Mađarskom, povezuje gradove Donji Miholjac i Belišće te se širi na baranjski dio županije do Baranjskog Petrovog Sela, gdje se povezuje s mađarskim dijelom, odnosno s Beremendom. UBS u cijeloj priči, sigurno je, trebao bi naći svoje mjesto. Njegovi suvlasnici, radnici i direktori, ‘’utjelovljeni’’ u četiri osobe, ne sumnjaju da će naći mjesto pod suncem i posao nastaviti s još većim intenzitetom, što znači da će njihovi proizvodi biti nadaleko prepoznatljivi.
Belomanastirci tvrde da su svi njihovi proizvodi karakteristični, jedinstveni i - dobri
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike