Ekonomija
PODUZETNICI S MINISTROM HORVATOM

Suzbiti korupciju u javnoj nabavi
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Komplicirane procedure javne nabave, predugi procesi za apliciranje za EU sredstva iz strukturnih fondova te nedostatak radne snage glavni su problemi koje su iznijeli predstavnici domaćih tvrtki na sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom koji je organizirao HGK. Predsjednik HGK-a Luka Burilović kazao je da je "javna nabava jedan od glavnih izvora korupcije u Hrvatskoj i problem koji moramo pod hitno adresirati".

Ministar Horvat poručio je kako je nova filozofija koju su uveli u ministarstvu da ni jedan zakonski akt nije i neće biti kreiran bez ozbiljne rasprave s poduzetničkom zajednicom.

Najavio je daljnje ukidanje administrativnih barijera kroz akcijske planove i liberaliziranje usluga. "Radimo na dva kolosijeka - prvi je gašenje požara u koje su upale naše velike kompanije, a drugi je da zdravom tkivu gospodarstva omogućimo da ide brže i agresivnije", poručio je Horvat i pozvao poduzetnike da pomognu ministarstvu u programiranju EU natječaja za industriju 4.0.

Kazao je i da će se državna imovina koja je u najmu davati u stalno vlasništvo poduzetnicima koji je oplemene i povećaju njenu vrijednost.

Predsjednik Nadzornog odbora Badela 1862 Ante Raspudić pozdravio je tu odluku, ali se i požalio na dizanje trošarina te apelirao da se još promisli o takvom koraku koji bi dodatno mogao otežati poslovanje Badelu kao vodećem regionalnom proizvođaču jakih alkoholnih pića. Direktor Elke Gordan Miler izjavio je kako ih najviše tišti pitanje zaštite domaće industrije. "Mi sa svojim proizvodima ne možemo konkurirati na tržištu zemalja EU-a jer imaju praktički potpuno zatvorena tržišta, primjerice u Poljskoj. S druge strane, na natječajima u Hrvatskoj ne prolazimo jer je kriterij najniža cijena. Drugi problem je Zakon o javnoj nabavi koji dovodi do izuzetno kompliciranih i dugih procesa s neizvjesnim završetkom. To treba relaksirati i ubrzati", zaključio je Miler. Članica Uprave PIK-a Vinkovci Mirela Periškić požalila se na nedostatak radne snage i ograničenja u mjerama ruralnog razvoja u povezanim društvima. "To se mora riješiti jer ćemo bez ulaganja teško konkurirati. Model dualnog obrazovanja pozdravljamo jer nam je nužan", poručila je. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike