Kultura
"ŽENE U CRVENOM" PREMIJERNO U HNK-U

Kada još malo "omekša", bit će to urnebesno
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Schmidt: Mislim da se moglo vidjeti svega u ovoj džumbus-komediji, kako kaže redatelj. Publika se zabavljala, mi još više

Samo tjedan dana nakon Molièreove Škole za žene, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u okviru novog programa Scena u sceni, u petak je održana još jedna premijera. U do kraja ispunjenom gledalištu osječka je kazališna publika ovaj put uživala u izvedbi predstave Žene u crvenom koju je, prema dramskom predlošku Davora Špišića, na daske koje život znače postavio redatelj Damir Mađarić.


Ova gorko-slatka komedija iz jednoga od najbritkijih pera hrvatske kazališne scene, višestruko nagrađivanoga prozaista, dramatičara i scenarista, priča je o umirovljenoj stjuardesi, ženi letačici - Tamari (Anita Schmidt) i njezinoj usidjeličkoj kćeri, ženi s pjenom na usnama - Nori (Petra Bernarda Blašković) u raljama zelenaškoga bankarstva. Životne (ne)prilike natjerale su ih da dignu kredite, nakon čega se situacija ne odvija baš najbolje, a kada im banka konfiscira imovinu, one se pobune i odluče uzeti stvar u svoje ruke.

Moćni ženski likovi

U preostalim dvjema ulogama u predstavi koja je svoju praizvedbu doživjela u studenom 2013. u koprivničkom Ludens Teatru, svoje su mjesto pronašle Antonija Pintarić (Dinka, žena istjerivačica) i Ljiljana Krička Mitrović (Anđa, žena u represiji), upotpunivši tako karavanu načinjenu od četiri moćna ženska lika, karavanu koja je svojim komedijanjem i tugovanjem na putu traženja ljudskosti u neljudsko doba zabavila sve nazočne.


- Jako je lijepo vidjeti nasmijane ljude kako nakon predstave odlaze sretni i opušteni. Iako pričamo o nekim temama koje bi se dale obraditi i na drugi način, komedija je žanr koji nam je omogućio da to napravimo tako da na ljude djelujemo terapeutski. U ovim trenutcima taj im je smijeh doista potreban i izuzetno mi je drago što smo to uspjeli postići kod naše publike - rekla je ravnateljica Drame osječkog HNK-a i Nora u predstavi Žene u crvenom, Petra Bernarda Blašković.


Anita Schmidt otkrila je kako je uvijek voljela igrati u komedijama i dobro se osjećala dok prenosi ljudima dobrotu i toplinu, kako bi se bar nakratko rasteretili svakodnevnih briga.


- Mislim da se večeras moglo vidjeti svega u ovoj džumbus-komediji, kako bi rekao naš dragi redatelj Mađarić. Publika se zabavljala, mi na sceni još više. Žene u crvenom su najjače! Žene, držimo se! (SMIJEH) - poručila je uvijek nasmijana Anita Schmidt.


Zadovoljstvo viđenim izrazio je i autor teksta prema kojemu je nastala predstava.
Luzerstvo i beznađe

- Osječka verzija predstave u smislu energije potpuno je različita od one Ludens Teatra, ali ponovno mi se potvrdilo da publika jako dobro prima ovaj tekst. I glumice, i redatelj, i ja uživali smo "loptati se" teškim problemima koji nas svakodnevno tište, smijati im se, isprdavati ih i na taj se način s njima bolje nositi i dobiti nekakve obloge koji nam pomažu da lakše pretrpimo sadašnjost u ovoj zemlji koja se sve manje brine o pojedincu, gurajući ga na rub luzerstva i beznađa. Jako sam zadovoljan, i sjajnim glumačkim izvedbama i načinom na koji su gledatelji prihvatili predstavu - kazao je Davor Špišić, koji je za Žene u crvenom u izvedbi Teatra Ludens, 2014. osvojio Nagradu publike Teatra.hr za najbolji dramski tekst.

Smijeh se tako, u petak navečer, još jednom pokazao kao najbolji lijek, što je u ovom slučaju bilo i simbolično, jer premijera Žena u crvenom ujedno je bila i završni svečani događaj istoimene zdravstveno-edukativne akcije, održane na sam Dan crvenih haljina koji se diljem svijeta obilježava prvoga petka u veljači.


Danijel Miklić
Uspjeli smo nasmijati publiku
- Zajedničkim naporom uspjeli smo nasmijati publiku. Vidim da su svi veseli, aplauz je bio jak i dugačak, što znači da smo napravili dobar posao. Predstava je tek počela igrati, a kada u nekim detaljima još malo "omekša", mislim da će to biti urnebesno - nakon premijere kazao je redatelj Mađarić koji je ujedno i scenograf te kostimograf Žena u crvenom, kojemu su asistirali Davor Molnar (scenografija), Petra Mađarić (scenografija) i Tončica Knez (kostimografija), dok su glazbu za predstavu radili Gordana i Miroslav Evačić.
Scena u sceni
NOVI JE PROGRAM OSJEČKOG HNK-a
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike