Kultura
ZA 150. GODIŠNJICU ROĐENJA SLIKARA

U Viškovcima bista slikara Tišova
Objavljeno 10. veljače, 2020.
HAZU- Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci i đakovački KBF organizatori su programa u povodu 150 godina od rođenja slikara Ivana Tišova. Rođen je 8. veljače u Viškovcima kraj Đakova kada već pokazuje znakove zanimanja za umjetnost. Godine 1893. upisuje se u Obrtnu školu u Zagrebu na Odjelu dekorativnog slikarstva. Đakovački biskup J. J. Strossmayer i Izidor Kršnjavi tada već rade na razvoju hrvatske kulture što će imati veliki utjecaj, kao i Bukovčev rad, na Tišovljev život i stvaralaštvo. Uz sakralnu, mitološku is vjetovnu tematiku, aktove, pejsaže i vedute i portrete, Tišov je poznat i po dekorativnom uređenju javnih prostora.


Program je počeo prošlog vikenda otkrivanjem Tišovljeve biste ispred župne crkve sv. Mateja u rodnim mu VIškovcima. Njezin autor je Marijan Sušac. U nastavku programa otvorena je izložba Tišovljevih djela i predavanje mr. Borislava Bijelića, ravnatelja Muzeja Đakovštine, u mjesnom Sportskom centru. Prethodila je tomu pozdravna riječ dr. sc. Pere Aračića, upravitelja Zavoda HAZU u Đakovu. Aračić je rekao kako ovo nije prvo proučavanje bogatog i raznolikog slikarskog opusa Tišova.
- To spominjem da ne bismo nanijeli nikome žalost ili štetu. Ipak, moram reći, i vjerujem da ćemo se u većini složiti, da još nismo iscrpili sve vidike njegova bogatog opusa, a pogotovo da ga nismo dovoljno približili novim generacijama - rekao je, uz ostalo, dr. sc. Perio Aračić. S.Župan
ZA KRAJ 2. SLIKARSKA KOLONIJA
Program obilježavanja stotinu i pedesete oblejtnice od rođenja slikara Ivana Tišova traje kroz cijelu 2020. Nastavlja se otvorenjem Tišovljeve izložbe u Muzeju Đakovštine, 3. travnja, dok će sutradan, 4. travnja, izložba biti otvorena u Spomen-muzeju J. J. Strossmayera u Đakovu. Obje traju do 17. svibnja. Znanstveni skup o Tišovu održava se 15. svibnja u dvorani J. J. Strossmayera na KBF-u u Đakovu. Obilježavanje će biti zaključeno drugom slikarskom kolonijom "Ivan Tišov", koja će se 5. i 6. rujna održati u Viškovcima.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente