Regija
PROVODIT ĆE SE U TRI ETAPE

S početkom 2021. uvodi se riznica Grada Đakova
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Sustav rizničnog poslovanja uvodi se na razini proračuna i proračunskih korisnika, u ovom slučaju 4 gradske ustanove
ĐAKOVO

Grad Đakovo uvodi sustav rizničnog poslovanja na razini svog proračuna i svojih proračunskih korisnika, a to su četiri gradske ustanove - Dječji vrtić, Muzej Đakovštine, Gradska knjižnica i čitaonica te Centar za kulturu.

Uz gradsku riznicu građani će, najavljuje zamjenik gradonačelnika Antun Galić, u svakom trenutku transparentno moći vidjeti gradski proračun, svaku stavku, izvršenje i dr., pa tako i i u slučaju četiriju gradskih ustanova koje u dosadašnjoj praksi imaju vlastite žiroračune, a ustrojem riznice Grada, uz njezine ostale zadaće, ti se računi gase i ti će korisnici biti objedinjeni u jedinstven računovodstveno-informacijski sustav.

- To će u budućnosti biti izravna zakonska odredba, doći će trenutak kada će se to morati, no neki razvijeni gradovi poput Bjelovara i još nekih to već imaju, a njihov primjer slijedit će i Đakovo - kaže Galić. Jer, kako stoji u obrazloženju Odluke o uvođenju riznice Grada Đakova koja se predlaže na usvajanje Gradskom vijeću čija je sjednica sazvana za srijedu, 12. veljače, lokalna riznica predstavlja sustavan organizacijski ustroj za upravljanje financijama, nužno podržan odgovarajućim informacijskim sustavom koji uspostavom jednoobraznog proračunskog računovodstva i jednoobraznog sustava izvještavanja na razini nadležnog proračuna i proračunskih korisnika omogućuje lokalnoj jedinici efikasno korištenje javnih resursa i uspostavljanje financijske discipline.

Pravni okvir za uspostavu riznice uređen je Zakonom o proračunu. U čl. 60. propisano je da državni proračun i proračuni jedinica lokalne samouprave imaju jedan račun za sva plaćanja. Odredbom tog članka propisano je da proračunski korisnici imaju jedan račun koji je dio računa proračuna, u ovom slučaju lokalnog, a što je i svojevrsni sažetak cijele priče o gradskoj riznici. Uspostava sustava riznice temelji se i na Zakonu o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru i na Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Uspostava riznice izazov je za lokalnu samoupravu i u tehničkom, kadrovskom, organizacijskom smislu, pa je plan Grada Đakova njezino uvođenje u tri etape, kada treba implementirati odgovarajuću informatičku potporu, kao i obučiti ljude za provedbu. Tu je i vrijeme prilagodbe.

U prvoj fazi poslovanje u riznici obavljat će se tako da svi proračunski korisnici zadržavaju svoje račune i naplaćuju preko njih vlastite i namjenske prihode te ih uplaćuju na račun proračuna Grada. Četiri đakovačka proračunska korisnika u toj fazi podnose zahtjeve za isplatu na njihov žiroračun prema njihovim potrebama i izvorima sredstava. Nakon odobrenja nadležnog odjela i po rješenju gradonačelnika, gradski Upravni odjel za financije obavlja plaćanje.

U trećoj fazi četiri gradske ustanove bit će integrirane u jedinstven računovodstveno-informacijski sustav riznice koji omogućuje jednostavnu konsolidaciju proračuna Grada i proračunskih korisnika uz zadržavanje pravne osobnosti.

Suzana Župan
Grad jača informatičku potporu
Planirani rok uvođenja sustava riznice je 1. siječnja 2021. Prati ju i sustav glavne knjige i dr. Grad kontinuirano jača informatičku potporu za ovakve i sve druge potrebe koje su danas nužnost, a to četiri ustanove tek čeka s tim da je, ocjena je, Gradska knjižnica u tome otišla daleko ispred ostalih gradskih ustanova. “Bit će to jedinstven računovodstveno-informacijski sustav s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito upravljanje ukupnim proračunskim sredstvima i obavljanje poslovanja preko jedinstvenog računa riznice Grada. Sustav odlikuje najviša moguća razina transparentnosti, ne mogu se dogoditi nikakve malverzacije”, kaže Galić.
Antun Galić

dogradonačelnik

Sustav rizničnog poslovanja odlikuje najviša moguća razina transparentnosti, ne mogu se dogoditi nikakve malverzacije
Najčitanije iz rubrike