Regija
JASNA PICEK PROIZVODI GA OD KUPINE I LAVANDE

Najbolji ocat u Hrvatskoj
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Trebalo bi ga brendirati kao autentičnu hrvatsku gastronomsku dragocjenost
ŽUPANJA

Ocat od kupine i lavande Jasne Picek iz Posavskih Podgajaca, vlasnice OPG-a Picek Mala vidrica, o kojoj je Glas Slavonije nedavno pisao, utjecajni gastroportal Kult Plave Kamenice uvrstio je među dva ili tri najfinija octa koji se proizvode u Hrvatskoj, proglasivši ga "čistim remek-djelom".

Kult Plave Kamenice čini heterogena grupa novinara, fotografa, sommeliera, enologa, chefova, i gastronomskih stručnjaka s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i redovitim praćenjem svega što se događa u hrvatskoj i svjetskoj gastronomiji. "Njezin je ocat od kupina i lavande vrhunska delikatesa, koja lakoćom nadmašuje 99 posto octeva u Hrvatskoj. On je ugodno, izbalansirano oštar, jako aromatičan i voćno čist na aftertasteu. Radi se o proizvodu koji bi trebalo masovno komercijalizirati i brendirati kao jednu od autentičnih hrvatskih gastronomskih dragocjenosti", stoji u objavi. Napominju da "genijalni ocat OPG-a Picek nije jeftin". U dućanu u Zagrebu, s proizvodima koji dolaze s hrvatskih OPG-ova, platili su 85 kuna za pola litre, uz napomenu da je "toliko dobar da bismo sa zadovoljstvom platili dvostruko". Jasna se jučer upravo vratila s Adriatic Gastro Showa u Splitu i priznaje da je sretna i ponosna što je prepoznata kvaliteta njezina proizvoda.

- Radim ga prema zaboravljenom srednjovjekovnom receptu sv. Hildegarde. U demižon stavim alkoholni ocat kao podlogu, a na njega najkvalitetnije kupine i najbolju lavandu koje sama proizvodim. Ta staklena posuda od četiri do osam tjedana mora biti na svjetlu, ali ne na izravnom suncu. Vrlo je važno znati odrediti pravi trenutak kada sadržaj treba procijediti jer ako zakasnim i jedan dan, sve se može baciti. To radim od oka jer demižon ne smijem otvarati, pa je procjena pravog trenutka zapravo spoj sreće i iskustva - priča Jasna. Posao je, kaže, "vrlo pipkav" i uz nju samo su još četiri proizvođača takvog octa u Europi. Ona je cijenom od 10 eura za pola litre najkonkuretnija, a sljedeći najpovoljniji proizvođač je iz Portugala, koji za svoj proizvod traži pet eura više. Ocat je aromatiziran, u veliku zdjelu salate dovoljno ga je staviti samo jednu malu žlicu. U 2017. Jasna je proizvela tisuću boca octa. On se ne kvari i kada je otvoren ne gubi aromu, nježan je i jako ukusan.

- Držim se recepta pa alkoholni ocat razrjeđujem u 5-postotni i sve količine moram preračunavati. Jabučni ocat ne mogu koristiti jer bi se time izgubio okus kupine i lavande koji se odlično sljubljuju i želim zadržati originalnost - pojašnjava. Ocat od bijelog vina bio bi joj izvrsna podloga i nastojat će ga osigurati. Interesa kupaca ima, oni koji vole lavandu jako ga hvale. Na ljeto će raditi novu količinu.

Inače, sv. Hildegrada rođena je 1098. u Njemačkoj, bila je jedan od najvećih umova svojega doba i ostavila je spise s približno 2000 ljekovitih pripravaka. Osam i pol stoljeća nakon smrti ove svetice znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je spoznala preko vizija.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike