Regija
DIVLJA GRADNJA U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

Država nije uvela red u kompleks Bata-Ville
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Sav je prostor osim samih kuća još u vlasništvu tvrtke Borovo, a država je odbila modele Grada Vukovara za otkup zemljišta
VUKOVAR

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava požalio se prije nekoliko dana da konzervatori koče projekt gradnje nove zgrade na mjestu bivšeg hotela Dunav, no iznimno je kritičan prema konzervatorima i kada je riječ o kompleksu Bata-Ville u gradskoj četvrti Borovo naselje.

22 neobnovljena objekta
Naime, taj je kompleks zaštićeno kulturno dobro i karakterističan je po tzv. crvenim kućicama, a njegova obnova i danas traje.

Penava je ustvrdio kako je država učinila "glupost u obnovi" ponajprije zato što konzervatori nisu na vrijeme odradili svoj posao.

- To nam je pitanje godinama bolna točka. Sve su stambene zgrade, s obzirom na to da se radi o zaštićenom području, trebale izgledati jednako i autentično kako su izvorno građene. Umjesto toga dobili smo četiri različita tipa objekata s tim da su s aspekta funkcionalnosti življenja i komfora najbolje prošli građani čije su kuće prve išle u obnovu. Ministarstvo kulture je "zaspalo" i stavilo to područje pod zaštitu tek 2012. godine, kada je veći dio posla već bio odrađen - rekao je i dodao kako su za obnovu ostala još 22 objekta te da je država htjela odustati od daljnje obnove jer su radovi skupi. Razlog podizanja cijene radova zahtjevi su konzervatora da se svi objekti grade istom opekom.

Međutim, u tom dijelu grada postoji i drugi veliki problem, a to je trajno narušena vizura prostora.

Kaos na “tigrovoj koži”
Najjednostavnije rečeno, neki građani uopće nemaju okućnice, a drugi su uzeli po 100 - 200 pa i više "kvadrata" i koriste ih gotovo bez ikakve kontrole podižući pomoćne objekte prema "vlastitom nahođenju", a kojekakvih zahvata nisu pošteđene ni pješačke staze.

- Ima svega. Netko je asfaltirao cestu, netko je napravio u cigli stazu, netko betonsku, netko ima nadstrešnice, netko drvarnik, pušnicu ili roštilj. Mnogi su si dali za pravo povaditi kocke iz staza koje su povezivale kućice transverzalno između ulica Blage Zadre i Vile Velebita, pa blokiraju ljudima prolaz koji je desetljećima bio omogućen. Na to država nema odgovora. Taj se prostor naziva tigrovom kožom jer je država prije obnove parcelirala u tlocrtu samo gabarite objekata. Dakle, kuće su ili u vlasništvu RH ili u privatnom vlasništvu, a sve drugo je u vlasništvu tvrtke Borovo, što praktički znači da čim netko iskorači iz kuće, stane na zemljište Borova - pojasnio je Penava.

Takvo je stanje nazvao apsurdom obnove Borova naselja i dokazom kako se cijeloj priči pristupilo neozbiljno.

U svrhu rješavanja problema Grad je predložio način otkupa toga zemljišta, namjeravajući, kada postane vlasnik, projektirati prostor i postaviti okvire u kojima se građani moraju kretati prilikom uređenja okućnice, ali, rečeno je, država za to nije imala sluha i nije prihvatila nijedan ponuđeni model otkupa koji bi bio povoljan za Grad, ali i koristan za tvrtku Borovo.

Dragana Korpoš
apsurd obnove
KONZERVATORI SU REAGIRALI PREKASNO
Gradskim vlastima ruke su vezane
Unatoč brojnim žalbama i zahtjevima građana da se situacija u zaštićenom kompleksu dovede u koliko-toliko prihvatljivo stanje, gradske vlasti ne mogu gotovo ništa učiniti jer prostor između kuća nije u vlasništvu Grada.

- U ovoj su nam pravnoj situaciji poprilično vezane ruke. Parcele ne pripadaju u javnu površinu i komunalni redari ne mogu postupati osim u slučajevima kada je nered u razmjerima nečega što ugrožava javni interes ili zdravlje ljudi u neposrednoj blizini. Ovo je promašaj države u zaštiti kulturnih dobara - rekao je Penava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike