Sport
PROLJETNA PREMIJERA PRED DOMAĆIM NAVIJAČIMA

Osijek ima jasan plan upisati
pobjedu i pokazati tko je
pravi gazda u Gradskom vrtu
Objavljeno 8. veljače, 2020.
Trener Ivica Kulešević upozorava na suparnika i traži maksimalnu ozbiljnost svoje momčadi

Proljetna premijera u Gradskom vrtu donosi sraz nogometaša Osijeka i Intera, utakmicu koja bi mogla biti vrlo intrigantna. Posljednjih sezona u njihovu međusobnom odmjeravanju gledali smo utakmice koje su uglavnom bile jednosmjerna ulica. Osijek je pobjeđivao, ali ne lako. Na posljednja dva gostovanja Zaprešićani bi u Osijeku došli u prednost, ali bijelo-plavi su okretali i ostavljali pun plijen kod kuće. Iako se Inter čini lak posao, daleko je to od istine.

Ovaj put trener bijelo-plavih Ivica Kulešević želio bi izbjeći scenarij “lovljenja zaostatka”. Otkako je prije pola godine sjeo na klupu nogometaša Osijeka, u Gradskom vrtu nije izgubio ni boda. Vjeruje kako će se taj trend nastaviti i nakon subotnjeg ogleda s Interom.

”Pričati” na terenu
Kulešević nikad nije bio čovjek od velikih riječi. Zna što nosi na leđima, posebno u susretima poput ovog s Interom. Navijači rado unaprijed upišu tri boda, ali posao za domaće uopće neće biti lak.

- Remi u Velikoj Gorici ocijenjen je kao mršav rezultat. Onda je jasno što se od nas očekuje u susretu protiv Intera. Ne želim se razmetati velikim najavama jer to nema nikakvog smisla. Inter je ozbiljna momčad koja je posve drukčija negoli je bila jesenas. Imaju novog trenera, novu viziju igre, protiv Istre 1961 u prvom kolu su pokazali koliko su ozbiljni i dobri. Neće biti bez ambicija ni kod nas, ali mi imamo svoje planove i želje. Nećemo ih postići ako budemo samo pričali o tome, moramo svoju snagu pokazati na terenu, i to od prve minute. Znamo što se očekuje od nas i moramo biti na gornjoj granici naših mogućnosti. Ne budemo li pravi u pristupu, upast ćemo u probleme - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Ove sezone Osijek je bio izrazito domaćinska momčad. Bod u Velikoj Gorici nije loš, ali za ambicije koje klub ima dovoljno dobre su samo pobjede. Stoga, protiv Intera sve osim osvajanja tri boda bilo bi ozbiljan korak unatrag kada je u pitanju borba za drugo mjesto na tablici.

- Nije dovoljno dobro biti samo bolji od suparnika. To treba i materijalizirati... Bilo je puno utakmica u kojima smo dominirali, pa to nismo pretvorili u pobjedu. Trebamo od prve minute pokazati tko je gazda na terenu. Prva nam je utakmica kod kuće nakon zimske stanke, ali to nam mora biti dodatni motiv jer vjerujem kako su se naši navijači zaželjeli da nas opet vide u akciji. I to pobjedničkoj. Zbog njih, ali i zbog sebe, trebamo biti pravi. Samo takvi možemo uzeti tri boda. Budemo li podcijenili Inter, neće biti dobro. Uostalom, posljednja dva susreta u Osijeku Inter je poveo, pa smo morali preokretati. Ne želim da nam se to ponovi, ne želim da lovimo rezultat. Ono što želim je da dominiramo, ali u isto vrijeme trebamo paziti na njihove protunapade - kaže Kulešević.

Loša je vijest što će Osijek u tom susretu biti bez svog kapetana Mileta Škorića, koji ima tri žuta kartona.

- Nisam uopće sretan zbog toga. Uvijek je problem igrati bez kapetana, ali koga nema, bez njega se može i mora. Škorić je naš oslonac i važna karika momčadi, no moramo se snaći. Kvalitetu imamo i ne želim previše pričati o tome - poručio je Kulešević.

Bez puno promjena
Što se taktičkih stvari tiče, trener neće puno mijenjati. Ostaje pri igri s tri centralna braniča, što znači kako će Škorića zamijeniti Guti.

- Guti je veliki profesionalac, zaslužio je priliku i s njim ćemo početi. No imamo spremne i druge opcije. Uvježbavamo cijelo vrijeme dvije varijante s tri i s dva stopera, pa smo spremni to mijenjati u tijeku susreta ako bude nužno - otkriva trener bijelo-plavih.

Ako se trener ne predomisli u posljednji trenutak, Osijek će na Inter krenuti s tri centralna braniča i s tri napadača. U obrani je sve jasno, ali još uvijek dvoji kako složiti napadački dio momčadi. Marić i Grezda su neupitni, dvojba se odnosi na Mancea ili Lopu. Igra se kod kuće i to bi trebao biti Mance bez obzira na to što nije briljirao u Gorici.

- Možda i Bočkaj bude još bliže suparničkim vratima, ma nisam još odlučio. Nije samo ofenziva ono o čemu razmišljam.

Kulešević ima još jedan problem, kako zaustaviti ruskog internacionalca iz redova Intera Serdera Serderova koji je Osijeku znao stvarati velike probleme.

- Naravno da o njemu vodimo posebno računa. I ne samo o njemu...

Jedan od problema je taj što Osijek opet neće zaigrati sa svojom najjačom mogućom momčadi.

- Žaper i Jugović su blizu povratka, ali za ovaj susret nisu u konkurenciji. Nadam se kako će obojica biti spremna za Dinamo u sljedećem kolu - nada se Kulešević.

Možda bi Kulešević i mogao riskirati s jednim od njih dvojice, ali očito je procijenio kako je to preveliki rizik s obzirom na raspored koji očekuje Osječane nakon Intera. Slijede tri derbija, odmah nakon Intera u Gradski vrt dolazi Dinamo, pa se ide na Rujevicu kod Rijeke, a onda u Osijek stiže Hajduk. Taj raspored zahtijeva najjače moguće snage, ali susret protiv Intera nije ništa manje važan. Dapače, važna je uvertira u to što slijedi.

- Ove sezone smo kod kuće jako dobri i to želimo nastaviti. Nije trenutak u kojem trebamo razmišljati o derbijima koji nas čekaju kasnije. Već protiv Intera moramo svima dati do znanja da u Osijeku nemaju što tražiti. I to jedino što očekujem od momčadi. Nogomet je čudan sport u kojem neće uvijek pobijediti bolji. Čak i ako to pokažeš na terenu, pa ta priča o favoritu na papiru ništa ne znači. Imamo puno razloga pokazati se u pravom svjetlu jer proljetni dio sezone nam donosi izazove u kojima želimo pomoć publike, a nju ćemo dobiti samo ako budemo pravi na terenu - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Proljetna premijera je danas u Gradskom vrtu, a priča je opet ista. Kvaliteta momčadi Osijeka nije sporna, samo je želimo vidjeti na djelu i u kontinuitetu. Bilo u Gradskom vrtu ili izvan njega.

Dalibor Keler
bodovi
OD OSIJEKA SE OČEKUJE ISKLJUČIVO POBJEDA
OSIJEK - INTER

Početak: subota, 15 sati

       Ivušić       Frelih

       Lončar       Rom

       Guti       Van Bruggen

       Majstorović       Savić

       Tordorski       Haas

       Kleinheslier       Postonjski

       Bočkaj       Mlinar

       Pilj       Mitrović

       Grezda       Conev

       Mance       Serderov

       Marić       Mamut

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 17.061

Sudac: Marin Vidulin (Split)
TABLICA
1. Dinamo       20       16       2       2       38:8       50

2. Hajduk       20       11       5       4       33:17       38

3. Osijek       20       9       7       4       34:22       34

4. Rijeka       20       10       4       6       34:26       34

5. Lokomotiva       20       9       4       7       29:26       31

6. Gorica       20       8       6       6       26:27       30

7. S.Belupo       20       5       3       12       18:37       18

8. Inter       20       3       7       10       23:37       16

9. Istra 1961       21       3       6       12       17:32       15

10. Varaždin       21       2       6       13       14:34       12
PAROVI 21. KOLA
PETAK

Istra 1961 - Varaždin 1:0 (1:0)



SUBOTA

l 15 sati

Osijek - Inter Zaprešić

l 17 sati

Hajduk - Lokomotiva



NEDJELJA

l 15 sati

Rijeka - Slaven Belupo

l 17.30 sati

Dinamo - Gorica
MEĐUSOBNI SUSRETI

OSIJEK - INTER

51 30 13 8 90:50
Ivica Kulešević

trener NK Osijek

Ove sezone smo kod kuće jako dobri i to želimo nastaviti. Znamo da se od nas očekuje pobjeda i danas moramo biti na gornjoj granici naših mogućnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike