Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Filmu ”IKEA for YU” nagrada publike
Objavljeno 8. veljače, 2020.
"IKEA for YU", dokumentarni film nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić prošli vikend prikazan je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, ДОК #2 i osvojio nagradu publike za najbolji film.
ДОК je relativno mladi festival dokumentarnog filma, koji je ove godine ušao u svoje drugo izdanje, a tijekom četiri festivalska dana, od 29. siječnja do 2. veljače prikazao je odvažne i ključne filmove iz aktualne svjetske produkcije, njih 31. Tako je na primjer program Prvi korak, u okviru kojeg je i prikazan film "IKEA for YU" slavio debitante i njihove prvijence.

Inače, beogradska projekcija, kojoj su, uz Mariju i Dinku prisustvovali i protagonisti Slobodanka Rakas Ratković i Miroslav Ratković, novinar istraživač Boban Stefanović, te snimatelj zvuka Nikola Janković, bila je posebno emotivna s obzirom da je upravo u Beogradu snimljen i prvi kadar filma prije više od šest godina - tako je ovom projekcijom zatvoren svojevrsni krug. S obzirom da je Marija svega sat vremena prije ceremonije dodjele nagrada odletila u svoj novi dom u Švedsku, ovo vrijedno priznanje uoči posljednje festivalske projekcije su preuzeli Dinka, Slobodanka, Miroslav i Nikola. Uistinu, lijep je to kraj festivalskog puta filma koji je svoju premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2018. Od tada do danas prikazan je na 20-tak festivala – dosad ga je imala priliku upoznati publika u Leipzigu (Njemačkoj), Dhaki (Bangladešu), Kathmanduu (Nepalu), Meridi (Meksiku), Zagrebu, Parizu/Cannesu (Francuskoj), Tirani (Albaniji), Moskvi (Rusiji), Rijeci, Splitu, Karlovcu, Trebinju (Bosni i Hercegovini), Ierapetri (Grčkoj), Londonu (UK), Minsku (Bjelorusiji), Nikoziji (Cipru), Varšavi (Poljskoj), Bangkoku (Tajlandu), Bjelovaru i Sisku.

- Tridesetogodišnja redateljica, koju su obilježile real-socijalističke vrijednosti i ideali roditelja, baka i djedova mora se nositi s paradoksalnim naslijeđem koje baš i nema previše veze s njezinim stvarnim životom u Hrvatskoj danas. Marija zna da ne želi isti teret prenijeti na sina, a da bi u tome uspjela mora krenuti prvo od sebe i iz sebe. Sniman nekoliko godina, dokumentarac "IKEA for YU" svjedoči o Marijinom putovanju u kako obiteljsku, tako i svoju vlastitu prošlost, one najintimnije i duboko ”zakukuljene” trenutke. No ovaj film svjedoči i o Marijinom putovanju daleko od Hrvatske - dio je iz kritike njemačkog novinara Lukasa Sterna koja je pogodila u srž. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe - Media programa i Film i Dalarne, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: Wizworks Studios AB. (Izvor: HFS) N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike