TvObzor
ADAM DRIVER

Od neprilagođenog mladića preko marinca do nominacije za Oscara
Objavljeno 7. veljače, 2020.
Prvu zapaženu ulogu ostvario je kao Adam Sackler u HBO-ovoj televizijskoj seriji “Girls”, za koju je tri puta zaredom nominiran za nagradu Emmy

Od neprilagođenog mladića koji se penjao po odašiljačima i u srednjoj školi osnovao “Klub boraca”, nakon što je pogledao istoimeni film Davida Finchera iz 1999. godine, do nominacije za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolju glavnu ulogu, priča je o američkom glumcu Adamu Driveru. Nominiran je za ulogu u obiteljskoj drami o raspadu braka i borbi za skrbništvo “Marriage Story” redatelja Noaha Baumbacha, u kojoj mu suprugu glumi Scarlett Johansson. Nije mu to prva nominacija za najprestižniju filmsku nagradu jer prošle ju je godine već zaradio za najbolju sporednu ulogu u ostvarenju Spikea Leeja “BlacKkKlansman”.

- Iznimna je čast što predstavljam sve iz filma “Marriage Story” u ovoj kategoriji te što sam odabran među tako sjajnim glumcima kojima se i sam divim. Velika hvala Noi, cijeloj postavi filma i naravno Akademiji na ovoj prilici – izjavio je glumac nakon objavljenih nominacija.

Rođen je u San Diegu u Kaliforniji, kao sin Nancy Wright i odvjetnika Joea Douglasa Drivera. Ima engleske, irske, škotske, njemačke i danske korijene. U dobi od sedam godina sa starijom sestrom i majkom preselio se, nakon razvoda roditelja, u majčin rodni grad Mishawaka u Indiani, gdje je pohađao školu i završio ju 2001. godine. Nakon završene srednje škole jedno vrijeme radio je kao prodavač, nudeći proizvode za čišćenje po sistemu od vrata do vrata.

Dva mjeseca prije njegova 18. rođendana dogodio se teroristički napad 11. rujna, koji ga je potresao. Htio je učiniti nešto za svoju zemlju te je, kroz raspravu s očuhom, došao na ideju da se priključi marincima. To iskustvo gotovo ga je stajalo života. Tijekom vježbe s bijelim fosforom od sigurne smrti spasila ga je promjena vjetra koja je otpuhala bojni otrov od njega. Nakon dvije godine služenja u vojsci Drivera je iz marinaca izvukla ozljeda. Slomio je prsnu kost, zbog čega je vojničku karijeru završio kao civilni službenik. Bio je shrvan time što neće nastaviti svoj vojni put, no to ga je usmjerilo prema glumi.

Nakon opusta iz vojske, godinu dana pohađao je Sveučilište u Indianapolisu, a zatim se prebacio na Juilliard, gdje je učio glumu. Prvu zapaženu ulogu ostvario je kao Adam Sackler u HBO-ovoj televizijskoj seriji “Girls”, za koju je tri puta zaredom nominiran u kategoriji najboljeg sporednog glumca u humorističnoj seriji za televizijsku nagradu Emmy. U seriji se pojavljuje i njegova buduća supruga Joanne Tucker, koju je upoznao na studiju. Vjenčali su se 22. lipnja 2013. godine i to je otprilike sve što se zna o njihovu braku.

Paralelno s angažmanom u “Girls”, gradio je i filmsku karijeru, a neke od zapaženijih uloga ostvario je u filmovima “Frances Ha”, “Silence”, “Paterson” i “Star Wars: The Rise of Skywalker”. Iako kad je riječ o poslu, uvijek prepušta kontrolu redateljima, u privatnom životu nema kompromisa. Sa suprugom Joanne živi povučeno, vršnjaci su, a nju je opisao kao curu iz velikoga grada koja je njemu, dečku iz malog mjesta u Indiani, objasnila što je gouda sir kao i da ne bi trebao govoriti punih usta ni pljuvati po pločniku. Prije tri godine Joanne i Adam postali su roditelji dječaka za kojeg javnost dugo nije ni znala da postoji. Par je osnovao neprofitnu organizaciju Arts in the Armed Forces kojom potpuno besplatno nastoji približiti kazalište vojnicima, veteranima, pomoćnom osoblju, kao i njihovim obiteljima.

Pripremio: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata