Osijek
NIKOLA FALLER OPET ODUŠEVLJAVA

Pješčani mozaik na dravskoj obali ostavlja bez daha
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Poznati je akademski kipar iskoristio nešto niži vodostaj Drave ovih dana kako bi pješčani sprud u Podravlju, na Želji, pretvorio u umjetnički eksponat

Osječki akademski kipar koji nas već godinama oduševljava svojim umjetničkim radom i idejama Nikola Faller, ponovno nas ostavlja bez daha. Naime, proteklih je dana dravski pijesak pretvorio u umjetnički eksponat - zanimljiv mozaik.

"Najnoviji je pješčani uradak nastao krajem prošloga tjedna na sprudu u Podravlju, točnije ispod željezničkog mosta, s baranjske strane, koji često posjećujem, osobito u vrijeme niskog vodostaja, kao što je trenutačno slučaj. Poigrao sam se šestarom iscrtavajući krugove, nakon čega sam intuitivno ispunjavao ostatak, a sve je trajalo nešto više od tri i pol sata", podijelio je s nama Nikola Faller i dodao kako ga nije omela ni hladna rijeka. "Nekoliko sam puta zbog izrade mozaika morao proći kroz vodu, ali zahvaljujući sunčanom vremenu, to nije bilo tako strašno, dapače, uživao sam u boravku vani i na najbolji način započeo ciklus ovogodišnjih pješčanih izrada. Naime, ovo mi nije prvi mozaik na pijesku, ali mi je prvi u ovoj godini", istaknuo je ovaj svestrani umjetnik.

Osvrnuo se i na minulu 2019. godinu koju je, kaže, obilježilo avanturističko putovanje u Peru. "To je svakako bio vrhunac protekle godine, jer se radilo o boravku u toj južnoameričkoj zemlji koji je trajao nešto više od dva mjeseca, a sve u sklopu Art Nomad Projecta. Nas četiri umjetnika ondje smo predstavljali i svoj rad, ali i zemlju iz koje dolazimo. Ja sam dosta putovao, uglavnom po Europi, izuzevši Šri Lanku, no u Južnoj Americi do tada nisam bio. Tamo nema slame, pa sam radio skulpture od suhog bananinog lišća, palminog ili kukuruzovog lišća, što mi je tad došlo pod ruku. Po završetku sam izvodio performans i palio skulpturu. Oslikavali smo zidove i vezli, a iako nismo imali institucionalnu podršku, te smo uložili vlastita sredstva, bilo je to potpuno nezaboravno iskustvo", ističe Faller.

Izdvojio je još nekoliko projekata u kojima je sudjelovao tijekom 2019. godine, a najavio je i novu umjetničku 2020. “Iza mene je rad na više zanimljivih festivala i manifestacija, poput Slamanja, Slama Land Art festivala, Osijek Youthniteda, ali i projekta Četiri godišnja doba, koji je usmjeren upravo na stvaranje u skladu s prirodom. Ova će pak godina početi tradicionalnim osječkim karnevalom u kojem sudjelujemo posljednje tri godine, zajedno s još nekoliko udruga, a na kojem ćemo uz preuzimanje ključeva grada zapaliti karnevalskog (slamnatog) princa. U sličnoj manifestaciji gostujem na karnevalu u Karlovcu za koju ću također izraditi slamnatu skulpturu, a očekujem i još jedno daleko putovanje u Afriku te nastavak suradnje sa svim onim subjektima s kojima sam radio i proteklih godina”, dodao je hvaljeni kipar.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike