Kultura
HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD U OBNOVLJENOM I DOTJERANOM PROSTORU

Nisu dopustili suludu ideju da zgradu pretvore u hotel
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija na prvom katu, brušeni i lakirani parketi u Velikoj dvorani i hodnicima, moderno uređene sanitarne prostorije - sve je to nova uprava Hrvatskog glazbenog zavoda uspjela napraviti u iznimno kratkom ruku. Samo nešto više od godinu dana prošlo je od nemilih događaja koji su na neprimjereni način skrenuli pažnju javnosti na jednu od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.


- Hrvatski glazbeni zavod od svog je osnivanja 1827. udruga građana, a njezini su članovi istinski poklonici glazbe i nisu dopustili da se dogodi neki suludi scenarij pretvaranja ove prekrasne zgrade u hotel ili nešto slično. Dramatičnih događaja iz studenoga 2018. nerado se sjećamo, a novo ravnateljstvo svim snagama ustraje u borbi za opstanak HGZ-a i njegovu transformaciju u suvremeni kulturni centar. Izvukli smo se iz financijskog minusa i to je najvažnije, no pred nama su veliki planovi i još mnogo posla - kaže Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.


Zgrada u Gundulićevoj zaštićeni je spomenik kulture, a sagrađena je 1876. donacijama građana. Sada se taj graditeljski biser s najljepšom koncertnom dvoranom polako obnavlja, uz veliku podršku ponajprije Ministarstva kulture, potom Grada Zagreba, ali i brojnih sponzora i privatnih donatora. Novinarima se obratio i Boran Lončarić, koji izdašno pomaže Hrvatskom glazbenom zavodu i kao privatni donator i kao sponzor svojom tvrtkom GDi te je najavio koncert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak&Novosel, na kojemu će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a.


Arhitekt Roman Šilje osvrnuo se na sve što je do sada napravljeno u obnovi zgrade i naglasio odličnu suradnju s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i pročelnikom Stipom Tutišem te najavio daljnje planove. Svaka intervencija u prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno je zahtjevna i zbog starosti zgrade i zbog toga što se mora strogo poštovati struka i očuvati svaki važan detalj ovog iznimnog kulturnog dobra.


Utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa Neno Munitić govorio je o suradnji s HGZ-om i najavio koncert japanskog gitarista Yukija Saitoa, laureata prošlogodišnjeg festivala, a prisutni su uživali i u nastupu jednog od ponajboljih hrvatskih gitarista Petra Čulića.
- Pokrenuli smo suradnju s mnogim umjetnicima, ansamblima, glazbenim udrugama, festivalima i natjecanjima i započeli s vlastitim produkcijama radi razvoja publike, prvenstveno one najmlađe. Otvorili smo HGZ prema drugim umjetnostima, osim glazbene, te prema događanjima koja nisu nužno ‘klasična‘, ali koja dovode novu publiku i rađaju nove suradnje. Nastavljamo s kampanjom za podršku HGZ-u, a u suradnji s HRT-om pripremamo novi, spektakularni donatorski koncert - zaključila je Romana Matanovac Vučković. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike