Regija
OPĆINA DRAŽ MEĐU DESTINACIJAMA S VELIKIM PORASTOM NOĆENJA

Vidikovac i pristanište za čamce čekaju na natječaj, uredit će i topoljsku plažu
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
DRAŽ

Osječko-baranjsku županiju prošle je godine posjetilo 111.196 tusrista, a broj dolazaka u odnosu na 2018. godinu porastao je za 10,7 posto. Zahvaljujući porastu od 15,7 posto noćenja, naša županija prestigla je Zagrebačku i trenutačno se od 13 kontinentalnih županija nalazi na 4. mjestu, iza Grada Zagreba, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Premda broj noćenja raste na području cijele županije, Osijek i Baranja najatraktivniji su posjetiteljima. Jedan od najvećih porasta ostvaren je u Općini Draž, gdje je noćilo 35 posto gostiju više nego 2018. godine (Osijek bilježi rast od 18 posto, Đakovo 9 posto, Bilje 14 posto, Našice 20 posto, Erdut 18 posto, a Bizovac čak 247 posto).

- Povećanje dolazaka i noćenja u Općini Draž pokazatelj nam je odnosno putokaz da ne treba gasiti male turističke zajednice kao što je naša. Već duže vremena o tome se priča, ali drago mi je što brojke pokazuju drukčije - kaže načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, dodajući kako je na području općine u ovom trenutku više od 50 ležajeva, uz tendenciju povećanja budući da je baš u petak registriran jedan novi smještajni kapacitet, a postoje najave i za otvaranje novih. Stoga su i u rekordni proračun Općine Draž, koji iznosi 19 milijuna kuna, između ostalog, uvrštene stavke vezane uz turističku infrastrukturu. Tako je, primjerice, planirano asfaltiranje makadamske ceste do takozvanog Prvog vira (topoljska plaža na Topoljskom dunavcu). Dionica je duga približno 1,5 kilometar, a investicija ‘‘teška‘‘ približno milijun kuna. Ako ne ove onda sljedeće godine iz proračuna će biti izdvojen određeni iznos i za obnovu spomenute plaže. Podsjetimo, u uređenje draške plaže (baranjskog Zrća) na istoj je vodi iz raznih izvora uloženo gotovo 600 tisuća kuna.

- Već su gotovi svi potrebni dokumenti za izgradnju svojevrsne turističke atrakcije, vidikovca na uzvisini Trojnaš. Riječ je o zanimljivom objektu s kojega će, za lijepog vremena, pogled sezati do Osijeka, Sombora… - kaže Šašlin, napominjući da čekaju raspisivanje natječaja jer ovu investiciju ne mogu sami financirati.

Natječaje čeka još nekoliko turističkih projekata za koje je dokumentacija spremna, a jedan od njih je i izgradnja komunalnog pristaništa za čamce na Dunavu kod Batine, vrijednog približno pet milijuna kuna. Ne treba zaboraviti i na izgradnju nove javne rasvjete u Batini (2 milijuna kuna) te sanaciju ceste i mosta na Crnom kanalu između Gajića i Draža, vrijednu približno 2,2 milijuna kuna. Ivica Getto
Broj noćenja u Općini Draž porastao je za 35 posto, po čemu su pri vrhu na području županije
Najčitanije iz rubrike