Novosti
JEDINSTVENI BELIŠĆANIN

Inovacije i kreacije su njegov način života
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Tvrtka Nevena Svaline jedina u Hrvatskoj proizvodi specijalizirane dizalice, odnosno mobilne manipulatore

Četrdesetdvogodišnjeg Bistrinčanina Nevena Svalinu njegova šira zajednica dobro zna po inovativnosti i kreativnosti kojima je ostavljao trag gdje god je bio ili radio. Nemirnog duha, uvijek željan novih znanja i umijeća, Neven si je krčio put tražeći nova i drugačija rješenja od onih standardnih u području strojarstva i proizvodnje, a njegov poslovni i životni smjer iz temelja je promijenio izum i konstruiranje pneumatski upravljane ručne dizalice za koju je, među 30 prijava, 2014. godine osvojio drugu nagradu na natječaju za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije.



Ideja

Neven Svalina danas je vlasnik tvrtke Centurion d.o.o. - inženjeringa specijaliziranog za poslove u području strojarstva i proizvodnje, a čije se sjedište nalazi u prostoru Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. Bavi se konstrukcijom, dizajnom i inovacijama sukladno potrebama kupaca za tzv. custom engineering, no dominantna mu je ostala proizvodnja njegovog najpoznatijeg proizvoda prema čemu je jedinstven u Hrvatskoj – pneumatski upravljane ručne dizalice koju je nazvao "Oduzimač težine".


"Ideja za inovaciju došla mi je u tvrtki HF Belišće d.o.o., gdje sam bio zaposlen 15 godina. Tamo sam primijetio kako se na jednom stroju moralo dizati mnogo dijelova te se na taj način stroj nije mogao poslužiti dovoljno brzo koliko je trebalo. Dizalica koju sam konstruirao kako bih doskočio ovom problemu u proizvodnji nije klasična dizalica, nego svojevrsni sistem ruke kojom se upravlja tako da prati ruku radnika koji njome upravlja, pa bi mu zbog toga zapravo čak bolje odgovarao taj domaći naziv “oduzimač težine”, objašnjava nam Neven princip rada svoje inovacije, koja je zbog svoje jedinstvenosti i praktičnosti odmah privukla mnogo pozornosti tvrtki u procesnoj industriji, gdje se višekratno mora obavljati ista radnja.


Nevenova dizalica može biti stupna ili mobilna, na kotačima, kako bi se mogla gurati od mjesta do mjesta gdje se radi, a odjednom može podignuti i do 100 kilograma tereta, a ovisno o izvedbi i do 300 kilograma te s njime manipulirati u krugu djelovanja od sedam metara. S ovom dizalicom radnik u svojoj tvrtki može biti znatno učinkovitiji i cijeli proces proizvodnje može teći mnogo brže.
Prekretnica

U vrijeme kada je dobio nagradu Osječko-baranjske županije, ovaj perspektivni inovator i tada novopečeni mr. ing. strojarstva, koji je izvanredno studirao strojarstvo u Slavonskom Brodu (uz posao), u Bistrincima je nepunih godinu dana ranije registrirao vlastiti obrt - Centurion obrt - custom engineering za inženjerstvo i proizvodnju strojeva, a na natječaj se prijavio posve slučajno na nagovor prijatelja te ga je istinski ugodno iznenadila činjenica da je upravo njegov proizvod bio prepoznat kao kvalitetna i perspektivna poduzetnička ideja. Bila je to prekretnica.


Otada je promijenio radno mjesto i zaposlio se u Belom Manastiru gdje je, priznaje, kao menadžer i rukovoditelj tehničkog odjela imao odlične uvjete, no njegova dugogodišnja želja da ima nešto svoje odvela ga je prije dvije godine u samostalne poduzetničke vode.


"Otpočetka sam bio svjestan da napuštam sigurnost radnog mjesta koje sam imao, no s druge strane uz uvjete u Poduzetničkom inkubatoru Polet u Belišću, kao i narudžbe kupaca, znao sam da nisam pogriješio i da je osnivanje vlastitog poduzeća u kojem trenutačno radimo supruga i ja - pravi potez", otkriva belišćanski inovator, ne skrivajući kako je već tada bio svjestan da je zahvaljujući svom obrazovanju, iskustvu i odličnom poznavanju stranog jezika u vrlo kratkom vremenu mogao pronaći jako dobro plaćen posao u nekoj od zemalja EU-a. "Ipak, to nikada nije bilo u mojim planovima za budućnost, i na to nikada nisam pomišljao. Jednostavno, volim zemlju u kojoj živim i hrvatski način života, i siguran sam da bih bio jako nesretan kada bih morao živjeti negdje izvan naših granica – pa čak i po cijenu veće sigurnosti poslovanja i bolje zarade", poručuje vlasnik Centuriona.
Da moto i misao vodilja cjelokupnog poslovanja ovog poduzeća, koji glasi: "Pronaći ćemo put ili napraviti novi", nije samo puka izreka te da je njihov rad i inovativnost prepoznat i izvan granica Slavonije i Baranje, najbolje svjedoči i podatak da se u ovoj tvrtki odnedavno provodi projekt "Inovacije novoosnovanih MSP-ova - II faza", koji je s iznosom od 1,2 milijuna kuna ili 85 posto nepovratnih sredstava podržao i HAMAG BICRO. Zahvaljujući tome, Svalina sljedećeg mjeseca namjerava zaposliti još jednog djelatnika metalske struke te stvoriti preduvjete za održivi rast i razvoj svoje tvrtke Centurion dovršetkom prilagodbe i komercijalizacijom svog inovativnog proizvoda "Mobilnog manipulatora" - namijenjenog za proizvodne i logističke pogone različitih grana industrije.

Lidija Aničić
BORBA ZA KUPCE I PLANOVI IZLASKA NA RUSKO TRŽIŠTE
"I dalje se na tržištu borimo da naše potencijalne kupce upoznamo s jedinstvenim proizvodom koji izrađujemo u Belišću u suradnji s dvadesetak kooperanata koji se bave zavarivanjem, bravarijom, strojnom obradom te ličenjem, dok se stroj samo konstruira i sastavlja u našoj tvrtki. Trenutačno na tržište isporučujemo jedan manipulator mjesečno, no želja nam je da brojka u budućnosti naraste na bar jedan do dva tjedno", očekuje Neven Svalina koji otkriva da paralelno s proizvodnjom radi i na usavršavanju te razvijanju nekoliko podtipova svoga proizvoda: za rad na tračnicama, na stupu (visinama) te mobilni na kotačima – ovisno o tome što koja industrija treba, jer je svaki njegov proizvod jedinstven i prilagođen potrebi kupca. U to su se dosad već uvjerili i u tvrtki Bomark - Pak u Ludbregu, koji su njegovi stalni kupci i koji su Centurionu otvorili i vrata drugih kupaca i industrija, poput staklarske i drvne, s kojima Svalina već uvelike pregovara. Kako u zemljama Europske unije ima desetak proizvođača koji se bave proizvodnjom sličnih proizvoda kao što to radi Centurion, Neven Svalina ne sumnja da bi unatoč konkurenciji i za njegove proizvode na ovom tržištu bilo itekako potrebe. No, trenutačno mu za jaču promidžbu, posebno onu sajamsku, nedostaje sredstava, pa je u fazi traženja partnera koji bi mu pomogao u osiguravanju i traženju novih tržišta i poslovima prodaje, a ne krije da bi volio svoj mobilni manipulator plasirati i na golemo rusko tržište.
Misao vodilja poslovanja ovog poduzeća glasi: "Pronaći ćemo put ili napraviti novi".