Novosti
LAŽNA UZBUNA ZBOG KORONAVIRUSA U SRBIJI

Kineski turisti iz Wuhana stigli u Hrvatsku, za sada su svi vrlo dobrog zdravlja
Objavljeno 26. siječnja, 2020.
Sumnja da je pacijent iz Kine zaražen koronavirusom otklonjena je u Srbiji liječničkim pretragama i testovima kojima je utvrđeno da je riječ o respiratornoj infekciji, rekao je ministar zdravstva Zlatibor Lončar te istaknuo da Srbija ima reagense za četiri tipa koronavirusa.


"Pacijent je 13. siječnja došao u Beograd, a 17. siječnja pojavile su mu se prve tegobe i naš zdravstveni sustav odreagirao je na najprofesionalniji način... Uzeta je anamneza da je bio u zahvaćenu području te je iste sekunde odreagirano kao da ima virus – izoliran je, smješten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva nužna dijagnostika", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).


Tek nakon testiranja liječnici su bili sigurni da pacijent nema koronavirus, već je u pitanju respiratorna infekcija, objasnio je Lončar.


Srbija ima reagense "ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa", rekao je i ustvrdio: "Mi u roku od dva sata određujemo ima li pacijent li nema (virus)".


Cilj je da - čak i ako je riječ samo o sumnji - ti pacijenti imaju što manje kontakta s ostalima, rekao je. U suradnji s Veleposlanstvom Kine u Beogradu napisane su upute na kineskom, engleskom i srpskom jeziku.


O posjetu turista iz kineskog grada Wuhana koji su stigli u Hrvatsku, Lončar je ocijenio da nema razloga zadržati ih ili staviti u izolaciju, ako oni sada nemaju nikakve tegobe.


Hrvatski portali prenijeli su u subotu navečer da je skupina turista iz kineskoga grada Wuhana posjetila Plitvice.


"Ono što jedino tada možete radite je da ih pratite i zamolite ih da imaju što manje kontakta s nekim drugim ljudima", rekao je Lončar. "Moguće je da u Srbiji ima ljudi koji su tako stigli, ali ovo je 21. stoljeće i ne može se spriječiti kretanje ljudi", smatra ministar.


Na Bregani su zaustavljeni te su im podijeljene upute što trebaju činiti ako primijete simptome bolesti. I vozač autobusa je dobio broj telefona epidemiologa kojemu se treba javiti ako vidi da netko od putnika ima simptome korona virusa.


"Za ovaj virus nije utvrđeno ni razdoblje inkubacije... znači malo znamo o ovom virusu", rekao je srbijanski ministar i dodao da bi bolja slika postojala kada bi se više znalo odakle je točno virus došao i kako se prenosi, o čemu zasad ima "mnogo teorija", a što je ocijenio "krajnje neozbiljnim".
Radnici iz Kine koji grade autoput u Crnoj Gori pod stalnim su zdravstvenim nadzorom, priopćio je u nedjelju direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Na izgradnji autoceste u Crnoj Gori angažirana je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation koja na gradilištu ima oko dvije tisuće radnika iz Kine. H/V.T.
Na Bregani su zaustavljeni te su im podijeljene upute što trebaju činiti ako primijete simptome bolesti