Novosti
MOLITVENA OSMINA U SISKU

Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo
Objavljeno 26. siječnja, 2020.
Čovjekoljubljem, zajedništvom i iskrenom željom moguće je ostvariti jedinstvo svih kršćana, zajednička je poruka s Molitvene osmine za jedinstvo svih kršćana na ekumenskom slavlju u Sisku, kojemu se, unatoč pozivu, nisu odazvali predstavnici Srpske pravoslavne Crkve.


Nažalost, svečanost je u subotu navečer u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku protekla bez predstavnika Srpske pravoslavne Crkve, koji su, unatoč pozivu, bojkotirali zajedničku molitvu, priopćeno je u nedjelju iz Sisačke biskupije.


Tako su u molitvi, koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić, sudjelovali biskup Evangeličke Crkve u RH Branko Berić, svećenik Makedonske pravoslavne Crkve u RH protojerej stavrofor Kirko Velinski, pastorica Evangeličke crkvene općine u Kutini Elina Braz de Almeida, povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije Branimir Motočić, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik Marko Karaća, i Damir Ceković, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje.


Biskup Evangeličke Crkve Branko Berić istaknuo je da i slučajan susret može stvoriti zajednicu.


"Što više Crkve njeguju zajedništvo i traže povjerenje, više će uspjeti. Naše jedinstvo kao kršćana otkriva se ne samo gostoprimstvom već i ljubeći susrete s onima koji možda ne dijele naš jezik, kulturu te vjerovanje", rekao je biskup Berić.


Da je molitva iskreno traženje putova zajedništva koje treba rasti, podsjetio je sisački biskup Košić uputivši vapaje Gospodinu "da nas međusobno približi, zbliži i sve ujedini."


Košić smatra da bi već sada bilo lako postići to zajedništvo kada bi se iskreno, dobronamjerno, otvorena srca i bez skrivenih interesa tražilo volju Božju. "No problemi su i danas prisutni jer izostaje ta iskrenost i vladaju zemaljski interesi među nama", ustvrdio je Košić.


Izrazio je zadovoljstvo što se među istočnim crkvama nastavlja međusobno priznavanje autokefalnosti, odnosno samostalnosti nacionalnih crkava.


"Nije dobro kada se preko Crkve želi nametati nadmoć jednog naroda nad drugim i ne priznavati mu ona prava koja se s pravom žele osigurati za vlastiti narod. Crkve ne bi smjele biti instrument političke supremacije bilo kojeg naroda nad drugim narodom. Stoga spomenuti procesi, čini se, donose nadu dobrih odnosa međusobnog poštovanja i priznanja ravnopravnosti naroda", rekao je Košić.


Izrazio je žaljenje da na molitvi nema predstavnika SPC-a, koji su bili pozvani, primijetivši pritom kako je na molitvi u Kutini, kod evangelika, zbog paroha stupovačkog bio čak promijenjen i termin molitve, no on se nije pojavio.
Dodao je kako se ni sisački parosi ne odazivaju iako su pozvani, što otežava ekumenski dijalog i zajedništvo. "Nije kršćanski govoriti jedno, a misliti drugo, slikati se zajedno i grliti, a nastaviti širiti neistine o Katoličkoj Crkvi. Eto, to je, nažalost, naša situacija danas u Hrvatskoj", upozorio je biskup Košić. H
Jačanje čovjekoljublja
Nazočne je pozdravio protojerej Velinski koji je podsjetio kako su temelji kršćanstva dvije zapovijedi ljubavi, prema Bogu i bližnjemu. "Ovogodišnje geslo molitvene osmine potiče nas na jačanje čovjekoljublja. Jedino čovjekoljubljem kroz djela dobrote možemo dokazati da smo stvarno Kristovi", poručio je Velinski.
Biskup Evangeličke Crkve Branko Berić istaknuo je da i slučajan susret može stvoriti zajednicu
Možda ste propustili...

SVI SU S VUKOVARSKOG PODRUČJA

Identificirano pet nestalih osoba

VOZAČ, VOZILO I SLUŽBENICI NA TROŠAK PRORAČUNA

Ured bivše predsjednice u Visokoj 22

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana