Mozaik
SUSRETI FOTOKLUBOVA SLAVONIJE I BARANJE

Fotografi su rijetki i posljednji romantičari koji bilježe trenutak
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Članovi fotoklubova prvo su održali okrugli stol o organiziranom djelovanju kroz udruge i problematici udruga danas

Foto-videoklub Slatina prvi je put organizirao susrete fotoklubova Slavonije i Baranje i u povodu toga priredio tematsku izložbu „Ono što nas spaja... naš rodni kraj – Slavonija“. Pozivu predsjednice slatinskoga kluba Nikoline Tomić odazvali su se Fotoklub Kadar iz Slavonskog Broda i Fotoklub F4 iz Nove Gradiške.I dok u Slavoniji svako selo ima poneku udrugu, a veći gradovi imaju na stotine udruga, fotoklubova je vrlo malo i gotovo da ih se može izbrojiti na prste jedne ruke. Požeško-slavonska županija, primjerice, nema ni jedan fotoklub.


Fotoklubovi Đakovo i Vukovar nisu mogli nazočiti susretu u Slatini zbog različitih organizacijskih problema u svojim udrugama.

Više druženja

– Cilj ovog okupljanja bio je ostvarenje ideje da okupim fotoklubove iz naše regije, jer smo relativno blizu jedni drugima, i da na taj način potaknem više aktivnosti i druženja i u našem klubu, da više putujemo, da upoznajemo druge ljude. Zamislili smo da se susret fotoklubova u siječnju redovito održava u Slatini, a poslije ćemo dogovarati druge zajedničke aktivnosti i susrete - rekla je Nikolina Tomić.


Okupljeni članovi fotoklubova prvo su održali okrugli stol o organiziranom djelovanju kroz udruge i problematici udruga danas, a zatim je u Zavičajnom muzeju Slatina održana prezentacija fotoklubova, kako bi se međusobno bolje upoznali i kako bi razmijenili ideje o uspješnijem djelovanju. Nikolina Tomić predstavila je fotoklub koji je organizirao skup.


Foto-videoklub Slatina osnovan je 2007. i trenutačno ima 12 aktivnih članova, koji djeluju od osnivanja udruge. Klub je organizirao brojne izložbe fotografija, šest fotokolonija i sedam salona fotografije koji su bili dio međunarodnog susreta, a u posljednje vrijeme usmjereni su na rad s djecom u školama, do sada u Slatini, Novoj Bukovici i Orahovici. To su bili iznimno dobro prihvaćeni tečajevi o osnovama fotografije, koji su redovito završavali dječjim izložbama fotografija. Ove godine planiraju radionice i druženja, a u suradnji s ravnateljem Zavičajnog muzeja planiraju krajem godine održati klupsku izložbu. Glavni problem kluba nedostatak je prostora za djelovanje pa predsjednica kaže da svoje prostorije ima kad raširi šator u parku i stavi natpis „Foto-videoklub Slatina“.


– Bili smo u zgradi nevladinih udruga, ali to nije funkcioniralo. Nedostaje nam prostor jer nemamo gdje držati svoje stvari, a ono što smo nekad imali sada je po podrumima i tavanima. Gradonačelnik je obećao da će se potruditi pa se nadamo da će nam pomoći riješiti taj problem.


Govoreći o Fotoklubu Kadar SB iz Slavonskog Broda, predsjednik kluba Mario Boić, koji je i jedan od njegovih osnivača, istaknuo je da klub djeluje pet godina, da ga je osnovala skupina entuzijasta i da je njihova priča prerasla u nešto lijepo. Kadar sa svojih tridesetak članova redovito organizira godišnju izložbu fotografija i više izložaba na zadanu temu tijekom godine. Klub je dio županijske i gradske Zajednice tehničke kulture, ostvaruje izuzetno dobru suradnju s Gradom i gradskim institucijama, osobito s Galerijom umjetnina, a članovi su posebno ponosni na humanitarne akcije koje su proveli s drugim udrugama. Sastaju se srijedom u Centru mladih, a već tri godine zaredom provode tečaj o osnovama digitalne fotografije za građanstvo.


Predsjednici gostujućih fotoklubova izrazili su zadovoljstvo i zahvalu klubu domaćinu i Nikolini Tomić na pokrenutoj inicijativi te su izrazili uvjerenje da će ona prerasti u tradiciju i da će se i u većem broju ubuduće sastajati u svim mjestima koja imaju fotoklubove i koja se trude raditi nešto u području fotografije.
Petar Žarković
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike