Zdravlje
STUDIJA STIL ŽIVOTA

Bavljenje umjetnošću može produljiti životni vijek
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Umjetnost nadahnjuje, njeguje kreativnost, potiče maštu, izlaže nas novim idejama

Među starijim osobama koje često obilaze umjetničke galerije i muzeje, odlaze na kazališne predstave i koncerte, uočen je dulji životni vijek nego kod onih koji to ne čine, rezultati su istraživanja provedenog u Engleskoj.

Čak i kada su u obzir uzeli širok spektar ostalih zdravstvenih i socijalnih čimbenika, istraživači s londonskoga University Collegea uočili su da je kod osoba starijih od 50 godina koje se redovito bave nekom umjetničkom aktivnošću vjerojatnost od smrtnog ishoda tijekom 14-godišnjeg praćenja za potrebe studije bila za 31 posto niža nego kod njihovih vršnjaka koji nisu upražnjavali takve aktivnosti. I među onima koji su u umjetničkim aktivnostima sudjelovali samo jedanput ili dvaput godišnje, uočena je 14 posto manja šansa za smrtni ishod tijekom trajanja studije.

"Ovakvi rezultati idu u prilog ranijim statističkim analizama i antropološkim podacima koji upućuju na to da bavljenje umjetnošću i posjećivanje kulturnih manifestacija pridonosi produljenju životnog vijeka, posebice kod osoba starije životne dobi", kazala je Daisy Fancourt, izvanredna profesorica psihobiologije i epidemiologije na University College London i koautorica studije.

Rezultati studije u skladu su s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da umjetnost može utjecati na dugovječnost, jer poboljšava mentalno zdravlje, društvene kontakte, smanjuje usamljenost i sjedilački način života, pišu autori u članku objavljenom u časopisu BMJ.

Autori su analizirali podatke na nacionalno reprezentativnom uzorku od 6710 osoba starijih od 50 godina iz 2002. U razdoblju od 2004. do 2005. godine sudionicima studije postavljeno je pitanje koliko posjećuju kulturne manifestacije, kao i niz pitanja o njihovim navikama, obrazovanju, financijskoj situaciji i društvenom životu. "Bavljenje umjetnošću nadahnjuje, njeguje kreativnost, utječe na socijalne kontakte, potiče maštu te nas izlaže novim saznanjima i idejama", rekla je Jennifer Novak-Leonard s čikaškoga Sveučilišta Northwestern koje istražuje dobrobit sudjelovanja u kulturnim manifestacijama. Novak-Leonard nije sudjelovala u studiji.

Rezultati upućuju na to da konzumiranje umjetnosti i bavljenje umjetnošću u konačnici može poboljšati kvantitetu, a ne samo kvalitetu života, rekla je Novak-Leonard, no smatra da studija ne daje uvid u to na koji način konzumiranje umjetnosti smanjuje smrtnost.
Posjećivanje kulturnih manifestacija poboljšava mentalno zdravlje, društvene kontakte, smanjuje usamljenost i sjedilački način života
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike