Zdravlje
BITI ZDRAV I OSJEĆATI SE DOBRO

Hrvatska je bogato i dobro poznato odredište zdravlja
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
U potrazi za zdravljem i vitalnošću računajte i na jako važne saveznike – šetnju, plivanje...

Biti zdrav, u formi i osjećati se dobro prijeka je potreba današnjice i preduvjet zadovoljstva i uspjeha. U potrazi za tim idealima svake je godine sve više onih koji odlaze iz mjesta boravka kako bi se vratili zdraviji i veseliji te izgledali bolje.

Osnovu zdravstvenog turizma čini korištenje prirodnih ljekovitih činitelja. S obzirom na konstantno opadajuću kvalitetu suvremenog života prouzročenu stresom i zagađenjem, zdravstveni turizam poprima sve važniju ulogu u revitalizaciji psihofizičkih sposobnosti čovjeka. U lječilištima se nudi uravnotežena prehrana, isključenost od buke i zagađenja zraka, tjelovježbe te društveni i duhovni programi. Hrvatska raspolaže neupitnim resursima, kao što su vrhunski medicinski kadar, turistička atraktivnost priobalja i kontinenta te široko rasprostranjeni prirodni ljekoviti činitelji, poput termalnih i mineralnih voda, ljekovitog blata, klime, zraka, mora, ljekovitog bilja...

Zdravstveni turizam najbrže je rastuća grana turizma u svijetu. Trendovi starenja populacije i orijentacije prema zdravlju zasigurno uvelike utječu na to da zdravstveni turizam ima potencijal postati jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu ustrojstvena je jedinica Ministarstva zdravstva koja, u suradnji s nositeljima zdravstvenog turizma u javnom i privatnom sektoru, sustavno radi na razvoju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Zdravstveni turizam jest pružanje zdravstvenih usluga – dijagnostičkih i terapijskih postupaka, zdravstvene njege te postupaka medicinske rehabilitacije, uz pružanje ugostiteljskih usluga. Zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni radnici mogu pružati zdravstvene usluge u zdravstvenom turizmu samo izvan kapaciteta ugovorenih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Osim što je prirodno i geografski za to predodređena, Hrvatska je već stoljećima obrazovanjem, stručnošću i iskustvom potvrđeno odredište zdravlja. Prirodne predispozicije, poput ugodne klime, blagog podneblja i prirodnih čimbenika, kao i blizine europskih odredišta, zacrtale su Hrvatskoj put u zdravstvenom turizmu.

Na našem području polja žita, rijeke Drava i Dunav, kojima dolaze turisti, zdrava hrana i izvori termalne vode, ergele konja i stotine kilometara biciklističkih staza ključ su zdravog života.

U našoj se regiji nalaze i specijalizirane medicinske ustanove, čiji kvalificirani stručnjaci pomažu u vraćanju zdravlja, rehabilitaciji te postizanju životne ravnoteže. Slavonija je regija bogata termalnim izvorima, od kojih su najpoznatije Bizovačke toplice, čija se lječilišna i rekreativna ponuda temelji na bogatom izvoru termomineralne vode koja je jedinstvena u svijetu, a stručnjaci ju karakteriziraju kao najtopliju jodnu hipertermalnu vodu slanjaču u Europi. Liječenje se ovdje provodi hidroterapijom u bazenima s termomineralnom vodom, hidrogimnastikom, podvodnim masažama, galvanskim kupkama, kineziterapijom, elektroterapijom i termoprocedurama. Danas su Daruvarske toplice suvremeni i moderno opremljeni centar za medicinsku rehabilitaciju, odmor i rekreaciju te prevenciju u očuvanju zdravlja.

Termalna voda Lipika stoljećima je u službi zdravlja. Treba to, prije svega, zahvaliti njezinoj stalnoj temperaturi na izvorištu, koja iznosi 60 °C, te izvanrednim balneološkim karakteristikama pogodnim za liječenje mnogih bolesti, kao i za rehabilitaciju.

U potrazi za zdravljem i vitalnošću računajte i na neke jako važne saveznike – za tjelesno i duševno zdravlje mnogo ćete učiniti već udisanjem mirisa aromatičnog bilja, šetnjom, plivanjem, kupanjem na termalnim izvorima, vožnjom bicikla ili sportskim aktivnostima. Stručno će vam osoblje u vrhunski opremljenim objektima na temelju prethodno prikupljene dokumentacije ili pregleda u ovdašnjim vrhunskim dijagnostičkim centrima u tome pomoći.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike