Sport
JORDI RIBERA ŠPANJOLSKI IZBORNIK

Navijači mogu biti velika snaga i prednost Hrvatskoj
Objavljeno 26. siječnja, 2020.

Španjolski izbornik Jordi Ribera veliki ugled ima u trenerskim krugovima. Cijene ga i igrači. Kada je prije dvije godine „furija“ slavila u finalu Europskog prvenstva igrači su svi pohitali prema njemu i bacali ga na rukama. Imao je prilike raditi i s hrvatskim igračima u Ademar Leonu. Damir Bičanić današnji igrač PPD Zagreba pričao nam je samo pohvalno o njemu i njegovom pristupu rukometu, ali i prema igračima.
On sam iznimno cijeni hrvatske igrače.
- Jako volim hrvatske igrače.  Odlični su natjecatelji, jako taktički potkovani, imaju  odlične vanjske šuteve, krila s odličnim završnicama, vrlo dobrog vratara. Dvije odlične momčadi su u finalu. Iza nas je dosta teških utakmica i mislim da to koliko se tko uspio odmoriti i sačuvati će prilično utjecati koliko tko može još pokazati u finalu.
Još nikada niste pobijedili Hrvatsku. Ni na klupi Brazila, koji nas je 2015. prilično namučio u Kataru, ali ni sada kao španjolski izbornik (U četiri utakmice s Hrvatskom ima tri poraza i nedavni remi).
- Uvijek su to bile odlične i neizvjesne utakmice. Hrvatska je uvijek imala odličnu potporu publike.  I sada očekujem kako će puno više navijača imati Hrvatska na tribinama. I to vam može biti velika snaga i prednost.  U trenucima kada se odlučuje meč to može biti iznimno važno.
Taktici i pripremi utakmice, slično kao i vi, dosta polaže i Lino Červar.  Što mislite o njemu?
- Vrlo dobar trener. Dugo godina momčad vam pokazuje koliko su spremni za ovakvu vrstu natjecanja.  Odličan  je taktičar.
Progovorio je i na temu fenomena odličnih španjolskih trenera u Europi i svijetu, u reprezentacijama, ali i u klubovima.
- Svi smo mi različiti. Svatko od nas ima drukčiji mentalitet, drukčije se priprema za meč, imamo drukčiji analitički pristup.  Ono što nas ipak veže je što se svi jako dobro pripremamo za utakmicu u svakoj momčadi gdje igramo. Jako polažemo na detalje. Moramo raditi korak po korak. Nije dovoljno samo biti pripremljen za finalnu utakmicu, moraš biti spreman za svaki susret. Svi susreti su važni. Prvi susret na Europskom prvenstvu za mene je jednako važan kao i finale.
Dosta rotirate u španjolskoj reprezentaciji. Imate 16 igrača koji su spremni igrati u svakom trenutku. Može li vam to biti prednost u finalu?
- Teško mi je govoriti što je naša prednost, a što hrvatska prednost. Mi imamo 16 igrača koji su spremni igrati u svakom trenutku. To je vrlo važno za ovakvo natjecanje. Bitno je i da svi igrači budu spremni i da svi igraju. Svi igrači imaju svoju ulogu koja je drukčija na terenu. Kada igramo obranu 5-1 ona ima svoje specifičnosti nego li kada igramo 6-0 ili kada napadamo na 5-1 i 6-0. Zato mi trebaju različiti igrači. Naravno drukčiji su pristupi. Svi treneri žele izvući maksimum, a moja je odluka da imam 16 igrača koji će igrati.  Ipak, mislim kako je naša najveća vrijednost momčad. Imamo odličnu atmosferu, igrači su jako sretni što su skupa i sretni su kako doživljavaju ovo na natjecanju. Kada vidite kako se smiju za vrijeme treninga ili utakmice jasno vam je kako uživaju. I to mi je zapravo najveće postignuće, zaključio je španjolski izbornik. K.Lackovič

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike