Ekonomija
FINALIZIRAN PROJEKT REGIONALNOG VODOOPSKRBNOG SUSTAVA OSIJEK

Unaprijeđena je vodoopskrba i priprema vode
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Čak 96 % sredstava došlo je “izvana”, a samo 4 % ulaganja financirale su lokalne samouprave

Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek, projekt financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i projektnih partnera - završen je. Na taj način unaprijeđena je vodoopskrba i priprema pitke vode na području grada Osijeka te općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci.

Ovaj je projekt za glavne ciljeve imao uvesti unaprjeđivanje u području vodoopskrbe i obrade pitke vode na ovom području, povećati priključenost stanovništva na sustav javne vodoopskrbe s isporukom vode u skladu s Direktivom o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju te pridonijeti boljoj i sigurnijoj vodoopskrbi (hidrauličko poboljšanje, smanjenje kvarova na sustavu i smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe).

U jesen 2015. godine, odnosno 6. listopada, potpisan je ugovor o dodjeli bezpovratnih sredstava, razdoblje provedbe projekta bilo je od 2014. do 2020. godine. Ukupni procijenjeni konačni iznos projekta bio je 86.999.000 kuna, pri čemu je iznos nepovratnih sredstava bio 65.066.268 kuna. Nakon provedenog natječaja ukupna ugovorena vrijednost radova je 78.510.214,40 kuna.

Naposljetku, kada se podvuče crtu, ukupno je realizirano radova u vrijednosti od 76.144.235,99 kuna, od čega su nepovratna EU sredstva u iznosu od 56.947.025,46 kuna. Domaća komponenta (Hrvatske vode i Ministarstva) iznosila je 16.637.355,76 kuna, što znači da su Grad Osijek i okolne općine iz svojih proračuna morali osigurati samo 2,5 milijuna kuna. Odnosno, pravi efekt ove računice vidi se kada se kaže kako je za ovaj projekt čak 96 posto sredstava došlo “izvana”, a samo četiri posto ulaganja financiraju lokalne samouprave.

Realizirani projekt sastojao se od pet komponenti.

Prvi, najopsežniji, izgradnja je i rekonstrukcija magistralnih i distributivnih vodoopskrbnih cjevovoda te objekata sustava javne vodoopskrbe RVS-a, potom dogradnje postrojenja za pripremu pitke vode Dalj. Tu su i uspostava geoinformacijskog sustava (GIS) vodoopskrbe, nadzor nad realizacijom te upravljanje projektom što uključuje i vidljivost i promidžbu.

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek pridonosi ekonomskom razvoju kroz unaprjeđivanja u području vodoopskrbe i obrade vode za piće na području Osijeka, kao i u okolnim naseljima. Njime je, zaključno, postignuta osiguranost regulirane vodoopskrbe u svim naseljima na uslužnom području, a što je doprinos poboljšanju uvjeta života i rada ljudi na cijelom području obuhvata projekta.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora