Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Španjolci opet kobni, Barakude bez finala
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Kao i u polufinalu SP-a u Gwangjuu, Španjolska je i na eurosmotri pobijedila Hrvatsku. U nedjelju Tucakovi igraju za broncu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Europskog prvenstva u Budimpešti. Kao i lani na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu, bolji od naših vaterpolista u polufinalu bili su Španjolci koji su nakon velike borbe i neizvjesnosti slavili 9:8.


Ostale su tako Barakude bez četvrtog finala prvenstva Starog Kontinenta na koje čekaju od 2010. godine, kada su i jedini put postali prvaci Europe. Umjesto borbe za zlato, u nedjelju će igrati za broncu, a ovaj poraz znači i da će vizu za Olimpijske igre u Tokiju morati potražiti na kvalifikacijskom turniru u Rotterdamu za dva mjeseca.


Kako se moglo i očekivati, polufinale između dobro poznatih suparnika počelo je iznimno tvrdo. U prvih osam minuta vidjeli smo samo jedan pogodak, a dominirale su dobre obrane te vratari. Posebno je raspoložen bio španjolski Lopez, koji je već u prvoj četvrtini skupio šest obrana. Otvorio je susret s dvije, pomogla je Španjolskoj i vratnica, ali je Hrvatska ipak u četvrtoj minuti povela 1:0 kada je Macan realizirao našeg prvog (i jedinog) igrača u toj dionici. Španjolci su u tom razdoblju imali čak četiri, no svaki put smo se uspješno obranili, zahvaljujući i u prvom poluvremenu dobro raspoloženom Bijaču. U 9. minuti Granados je postigao prvi španjolski pogodak, a kada je Bušlje u 11. pogodio za 2:1 teško je bilo za povjerovati da će to biti i posljednje hrvatsko vodstvo. De Toro je odmah uzvratio s centarske poziciji, potom nismo realizirali dva igrača više, pa je Munariz u 14. zabio za prvu prednost svoje reprezentacije (3:2). Izjednačio je Bukić s igračem više, potom je Bijač dva puta branio, ali je Delgado iz trećeg pokušaja s igračem više zabio za novo vodstvo Španjolske. Ipak, na poluvrijeme se otišlo s 4:4, nakon što je Lončar iskoristio brojčanu prednost deset sekundi prije isteka druge dionice.
Treća četvrtina završila je 2:2, Španjolci su dva puta dolazili u prednost (Munarriz, Perrone), Hrvatska se oba puta vraćala (Miloš, Bukić), ali i propustila prilike za prijeći u vodstvo. Posljednju dionicu otvorio je Granados novim vodstvom Španjolske, koje je nedugo potom poništio Joković. No, bilo je primjetno kako se sve više mučimo u napadu, Lopez je nizao obrane te je završio s 13, dok je Bijač ostao na sedam iz prve dvije četvrtine. Nakon što je Tahull zabio za 8:7 nizali su se neiskorišteni napadi na obje strane, sve do 31 sekunde prije kraja kada je Munarriz na isteku napada zabio za prvo vodstvo od dva razlike. Bilo je to i presudno, jer iako je Vukičević odmah smanjio, u posljednjih 20 sekundi Španjolci su rutinski sačuvali loptu i ušli u svoje treće finale EP-a, drugo uzastopno.


Goran Roguljić
Španjolska            9
Hrvatska               8

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja: 3000. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Sergej Naumov (Rusija).

ŠPANJOLSKA: Lopez (13 obrana), Munarriz 3, Granados 2, Sanahuja, De Toro 1, Larumbe, Delgado 1, Fernandez, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach, Bustos, Lorrio.

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 2, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić, Benić, Garcia, Marcelić.

PETERCI: Španjolska -, Hrvatska -

IGRAČ VIŠE: Španjolska 3-10, Hrvatska 5-11

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 0:1, 4:3, 2:2, 3:2
Najčitanije iz rubrike