Regija
NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA

Od veljače pokopi iz kuće za ispraćaj na novom groblju
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Manji nedostaci nađeni na tehničkom pregledu sljedeći će tjedan biti uklonjeni te izdana uporabna dozvola
BELI MANASTIR



Još 2006. godine uočio se problem s nedostatkom ukopnih mjesta na belomanastirskim grobljima. Posebice na onom pravoslavnom, premda ih ni na katoličkom više nije bilo mnogo. Ubrzo nakon prvih upozorenja krenula je gradnja novog groblja, smještenog na ulazu u grad iz smjera Osijeka, stotinjak metara desno od prometnice D7. Već polovinom studenoga 2008. godine na novom je groblju održan prvi pokop. Riječ je bila o pokojniku ekshumiranom iz grobnice na pravoslavnom groblju. Budući da je tada mjesta na oba groblja ipak donekle bilo, u gradskoj se upravi nisu žurili kako bi novo groblje bilo potpuno spremno za posljednje ispraćaje. No vrijeme je protjecalo, potreba za gradnjom kuće za oproštaj, mrtvačnice, bila je sve izraženija, ali se konkretni koraci dugo nisu poduzimali. Tek u siječnju 2016. godine najavljena je njezina gradnja, vrijedna nešto više od 2,5 milijuna kuna. Nakon natječaja radovi su konačno krenuli, nešto kasnije bili i završeni, ali do današnjeg dana vrata kuće za oproštaj ostala su zatvorena. Kakav je to problem, vidi se već godinama. Pogrebi u jedinom baranjskom gradu, naime, kreću iz kuća za oproštaj na postojećim grobljima. Pokojnici iz njih budu ispraćeni, nakon čega se lijes vozilom Baranjske čistoće prevozi do novog groblja. Svi sudionici pogreba automobilima ili pješice kreću do, dva-tri kilometra udaljenog, novog odredišta, gdje se obred nastavlja. Belomanastirci više-manje znaju za ovaj ‘‘običaj‘‘, ali oni koji ne žive u Belom Manastiru i na pogrebe dolaze iz udaljenijih krajeva teško shvaćaju o čemu je riječ. Cijelu je situaciju na jednom prošlogodišnjem pogrebu, više za sebe, prokomentirao i belomanastirski župnik, naglas se pitajući ‘‘kada će već jednom biti otvorena kuća oproštaja na novom groblju‘‘.


- Problemi su bili s izvođačem radova na izvedbi elektroinstalacija. Još na proljeće 2018. godine, kada je dogovoren termin za tehnički pregled zgrade, predstavnik tvrtke iz Cernika, koja je izvodila radove, nije se pojavio. Ispostavilo se da, između ostalog, postoji problem s vatro-dojavom. U međuvremenu, nedostaci su otklonjeni, ali nam je tada propao tehnički pregled - ističu u gradskoj upravi nastavljajući kako je, nakon nešto manje od dvije godine, tehnički pregled konačno obavljen. Dogodilo se to krajem prošlog tjedna, što je bio i posljednji korak prema realizaciji sada već više od desetljeća starog projekta. Pronađeni su, doduše, na tehničkom pregledu neki sitniji nedostaci, ali oni bi tijekom sljedećeg tjedna trebali biti otklonjeni te izdana uporabna dozvola.

- To znači da će prvi ispraćaji pokojnika na novom groblju u potpunosti moći biti obavljani već tijekom veljače ove godine - poručuju iz gradske uprave.


Ivica Getto
U kući za ispraćaj tri su odarnice
Novo je groblje smješteno na pravokutnoj parceli površine približno 160.000 četvornih metara, koja se proteže u smjeru jugoistok - sjeverozapad, kapaciteta približno 15 tisuća ukopnih mjesta. U kući za ispraćaj tri su odarnice, potom prostorije za Upravu groblja, skladište… Parcela oko mrtvačnice bit će popločana i djelomično natkrivena kako bi, dok ne bude napravljena dvorana za ispraćaj, pogrebi bili dostojanstveniji. Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za novo groblje izradio je dipl. ing. arh. Miroslav Lazić, inače Belomanastirac sa stalnom adresom u Zagrebu.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike