Svijet
TISUĆE PROSVJEDNIKA U IRANU

Traže hitno povlačenje američke vojske
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Tisuće Iračana okupile su se na dva ključna križanja u Bagdadu u petak, nakon što je utjecajni šijitski klerik Moktada Al-Sadr pozvao na "milijunski" prosvjed protiv nazočnosti američke vojske u Iraku, te su zatražile povlačenje Amerikanaca iz zemlje.


Prosvjednici su se povukli nakon nekoliko sati, a neki od njih pridružili su se protuvladinom prosvjedu na trgu Tahrir.


Klerik Moktada Al-Sadr pozvao je na prosvjede protiv nazočnosti američke vojske u Iraku. Mnogi protuvladini prosvjednici strahovali su da bi taj prosvjed mogao zasjeniti njihov. Najviši šijitski klerik u zemlji, veliki ajatolah Ali Al-Sistani, poslije je u svojoj propovijedi pozvao političke grupacije da formiraju novu vladu što prije kako bi se provele reforme i zemlja stabilizirala.


Sadr, izrazito utjecajan među milijunima stanovnika bagdadskih siromašnih četvrti, protivi se svakom stranom utjecaju u Iraku, ali je u posljednje vrijeme blizak Iranu, čiji saveznici dominiraju državnim institucijama od američkog rušenja Sadama Huseina 2003., za čije su vladavine suniti dominirali Irakom.


Sadr je podržao protuvladine prosvjede, koji su počeli u listopadu, ali nije javno rekao svojim sljedbenicima da im se pridruže.
Nakon što je američka vojska ubila zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u bagdadskoj zračnoj luci, irački je parlament zatražio od američke vojske da se povuče iz zemlje. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana