Mozaik
MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA U ZAGREBU

ZagrebDox ima novu
lokaciju te novi termin, i
to od 15. do 22. ožujka
Objavljeno 25. siječnja, 2020.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox najavljuje za ovogodišnje izdanje dvije velike novine - umjesto u Centru Kaptol održat će se u prostorima CineStara Zagreb u Branimir mingle mallu, a s kraja veljače njegov je početak pomaknut na sredinu ožujka.

Šesnaesto izdanje ZagrebDoxa će od 15. do 22. ožujka predstaviti više od sto dugometražnih i kratkometražnih dokumentaraca iz cijeloga svijeta te ugostiti brojne domaće i inozemne autore. Uz međunarodnu i regionalnu konkurenciju u natjecateljskom programu, priredit će se uobičajeni službeni programi Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox, a naknadno će se objaviti što se novo priprema za popratni program.

Zasad je otkriveno da će se na ZagrebDoxu prikazati čak tri filma nominirana ove godine za Oscara, "The Cave", "For Sama" i "Learning To Skateboard In A Warzone (If You’re A Girl)". Riječ je o filmovima koji propituju život i mogućnost preživljavanja na ratom zahvaćenim područjima Bliskog istoka, a zajednička su im poveznica snažne protagonistice koje svojim djelovanjem i radom pomiču granice, nametnute zbog društveno-vjersko-političkih okolnosti.

"The Cave", novi dokumentarac za Oscara već nominiranog autora Ferasa Fayyada (Zadnji u Alepu, 2018.), progovara o sirijskom ratu iz perspektive liječnice Amari Ballour, koja upravlja improviziranom bolnicom u špilji. "Prateći žene dok se suočavaju sa svakodnevnim bombardiranjima, kroničnim nedostatkom osnovnih potrepština i neprestanom prijetnjom potencijalnih kemijskih napada, ‘The Cave‘ donosi zadivljujući portret hrabrosti, otpora i ženske solidarnosti", ističe se u najavi.

Film je već osvojio niz priznanja, među kojima i za najbolji dokumentarac na festivalu u Torontu, nagrade Critics‘ Choice i Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) za najbolji dokumentarni film, nagradu publike na festivalu u Camdenu te na festivalu u Jihlavi.

Više od 45 nagrada dosad je dobio film "For Sama", priča o novinarki i aktivistici koja sanja o dolasku liberalne demokracije dok u ratnom okruženju odgaja kćer Samu. "Bilježeći kamerom svoju nezamislivo brutalnu svakodnevicu, kroz pismo vlastitoj kćeri autorica Waad al-Kateab (uz koautora Edwarda Wattsa) progovara o vlastitim razlozima ostanka u Alepu s partnerom, koji kao liječnik svakodnevno spašava živote, unatoč permanentnoj prijetnji njihovim životima i prizorima smrti kojima su okruženi", napominje se. To je prvi dokumentarac u povijesti koji je nominiran za čak četiri nagrade BAFTA, a dosad je osvojio nagradu publike na festivalu IDFA, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski dokumentarac, nagradu Golden Eye na festivalu u Cannesu, nagradu Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) te nagrade publike i žirija na festivalu u Sheffieldu.

"Learning To Skateboard In A Warzone (If You’re A Girl)" priča je o mladim Afganistankama koje u ratom razorenom Kabulu uče čitati, pisati i voziti skateboard, ujedno posveta Carol Dysinger mjestu u kojem je posljednjih petnaestak godina snimala i stvarala filmove. Film je u kategoriji za najbolji kratkometražni dokumentarac nagrađen na festivalu u Tribeci, osvojio je priznanje Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), a nominiran je i za nagradu BAFTA.

"ZagrebDox već godinama uspješno transformira Zagreb u središte recentne dokumentarne filmske produkcije i tako publici omogućuje direktan uvid u impresivne, odvažne priče i sudbine živopisnih pojedinaca iz najudaljenijih kutaka svijeta", ističe se u najavi ovogodišnjeg festivala.

Tanja Kvorka
Predstavit će više od 100 dugometražnih i kratkometražnih dokumentaraca iz svijeta te ugostiti brojne autore
DRUŠTVENE TEME
Tijekom osam dana svim posjetiteljima bit će omogućeno da prateći projekcije filmova otkrivaju aktualne autorske preokupacije, promišljaju niz suvremenih društvenih tema, ali i sudjeluju u dijalogu i direktnom susretu s autorima te tako i sami utječu na širenje i prenošenje ispričanih priča.
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike