Magazin
ABOP: ŽIVI TRANS

Um caruje, tijelo pleše! Koncerti su transcedentalno iskustvo
Objavljeno 25. siječnja, 2020.

Samo nekoliko dana prije velikog koncerta, zagrebačka elektronička supergrupa ABOP izbacila je novi videospot za singl "De Laurentiis", pjesmu objavljenu na njihovu aktualnom prvijencu. Promocija albuma "△" (aka Delta) održana je u subotu, 18. siječnja, u klubu Boogaloo, gdje su bendu na pozornici podršku pružili techno-mag Petar Dundov, bass-maher MMMeniga i ELEVEN, svježi act ABOP-ova bubnjara Ivana Levačića.

Što se novog singla tiče, pjesma "De Laurentiis", kao što i sam naziv sugerira, posveta je talijanskom filmskom producentu Dinu De Laurentiisu, među ostalim poznatog po filmovima Flash Gordon i Dune. Video potpisuju Andrija Santro (svjetlo), Duje Kundić (kamera) i Katrin Novaković (montaža), a o samoj inspiraciji iza videospota band je izjavio:

"ABOP je projekt snažno definiran izvedbom uživo. Upravo je ta čarolija grupnog sviranja i stvaranja postala glavni motiv za ovaj spot. Htjeli smo uhvatiti bar djelić atmosfere koju ovaj sastav isporučuje uživo. Smjestivši ih u svjetlosno definiran prostor, omeđen krugom pokušali smo naglasiti sinergiju ove grupe. U stvaranju spota ABOP je svirao baš kao i na koncertima."

MAJSTORI NA DJELU
Podsjetimo, ABOP čine vrhunski i dokazani glazbenici s domaće scene - bubnjari Ivan Levačić (ELEVEN, Kries, Chui) i Ivan Vodopijec (Elemental), basist Erol Zejnilović (Elemental, Kries), Ivan Božanić (Pips, Chips & Videoclips) na digitalnim sintesajzerima i Bogumil Kulaga na analognim i digitalnim sintesajzerima.

Za warmup na velikom koncertu 18. siječnja u zagrebačkom klubu Boogaloo bio je zadužen MMMeniga, odnosno Vedran Meniga. On je svoj glazbeni put započeo kao bubnjar u bendovima Nula i Radikal Dub Kolektiv, a potom se intenzivirao u polju promocije nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj. Meniga usto stoji iza festivala Seasplash, Outlook, Dimensions, Slurp, čelni je čovjek Pozitivnog ritma, vlasnik etikete PDV records, a među nedavne uspjehe ubraja se i revitalizacija Martinske u Šibeniku kao nove festivalske destinacije. Meniga, iliti MMMeniga, u ulozi DJ-a svoje setove temelji na tvrđem dubstepu, bassu i technu.

Afterparty nakon ABOP-ova koncerta u klubu Boogaloo pripremio je Petar Dundov. Smatran pionirom techno-glazbe u ovom dijelu Europe, početci Dundova sežu u rane 90-e, kada je s bratom Simonom pokrenuo prvi hrvatski techno live act Brother‘s Yard. Kao DJ i live performer nastupao je diljem svijeta: na velikim festivalima I Love Techno, EXIT, Awakenings, Wire, Dimensions, Sea Star te u kultnim klubovima Berghain, Womb, Air, Fuse, Space,... Iznimno originalan i odvažan, Petar Dundov jedan je od najinspirativnijih producenata u elektronici kojeg štuju i velikani Sven Väth, Francois K, Laurent Garnier, Adam Beyer i mnogi drugi. Osim toga, upravo je Dundov miksao i masterirao kompletan novi album ABOP-a!

Što se ELEVEN nastupa tiče, taj samostalni live act ABOP-ova bubnjara Ivana Levačića iskazao se u dobrom svjetlu svojim premijernim nastupom pred publikom u klubu Boogaloo. Levačićevu produkciju karakterizira zvuk electronice, IDM-a, electra i drugih žanrova elektroničke glazbe. Levačić iza sebe ima staž u radu s bendovima Chui, Kries, Pridjevi, Lollobrigida, Pips, Chips & Videoclips i Mayales.

U SVOME FILMU
Ukupno uzevši, ABOP se i koncertom u klubu Boogaloo potvrdio kao jedinstven i unikatan bend suvremene plesne glazbe. Osim toga, debitantski album "Delta" u mnogim je izborima za najbolja izdanja protekle 2019. godine zauzeo visoka mjesta, i to posve zasluženo, s obzirom na kvalitetu prezentiranog materijala, odnosno pjesama, kao i samog albuma, njegova koncepta i dizajna u cjelini.

Drugim riječima, ABOP su svjetska grupa kakvu Hrvatska do sada nije imala kad je riječ o elektroničkoj glazbi, spajanju različitih plesnih (uvjetno rečeno) žanrova, digitalnog i analognog zvukovlja, ali i organske, žive instrumentacije, vrhunskog sviračkog umijeća, u što su se mogli uvjeriti iznova svi oni koji su nazočili još jednom fascinantnom ABOP koncertu, njihovom in live miksu rave-kulture, dance-glazbe, techa i housea, trancea i psihodelije, hipnotičkih plesnih ritmova i melodija gotovo nadrealnog transcedentalnog ugođaja, jednako dojmljivog uživo, na velikom koncertu, kao i u manjoj klupskoj atmosferi ili pak na kućnom hi-tech stereo ozvučenju.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Spektralno i plesno
Kako što je na portalu Ravno do dna zapisao Ivan Laić, “ABOP je u subotu u Boogaloou odradio koncert koji će u njihovoj karijeri sigurno biti označen kao prijelomna točka”. Laić još piše: “Nakon deset godina postojanja, zvijezda je rođena u eksploziji pred punim klubom publike, koja je došla svjedočiti tom kozmičkom događaju. Čini se kako uvijek moramo iznova isticati da živimo u nevjerojatnim vremenima za ovu glazbenu scenu u kojima na dnevnoj bazi možemo nazočiti toliko raznolikim koncertima na kojima se prikazuje vrhunska glazba svih žanrova i rodova da nečemu sličnom nismo u toj mjeri nikad mogli svjedočiti. ABOP ponosno pokriva elektronički dio ovoga spektra. Bit će zanimljivo za tjedan dana na istom mjestu (ove subote, op. DJ) provjeriti u kojoj će mjeri njihov uspjeh ponoviti njihov rođački bend Chui, koji je zauzeo centralnu poziciju u konstelaciji jazz fusiona i uz svesrdnu podršku mainstream medija sve se hrabrije probija do široke publike”.
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike