Sport
AUSTRALIAN OPEN

Donna Vekić nikad bolja
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Osječka tenisačica prvi se put u karijeri bori za 4. kolo u Melbourne Parku

Donna Vekić je u 3. kolu prvog teniskog Grand Slama sezone! Osječanka do ovoga četvrtka nikada u Melbourne Parku nije povezala dvije pobjede, no na ovogodišnjem Australian Openu krenula je vrlo dobro.

Na startu turnira je u dva seta svladala nekada prvu tenisačicu svijeta Mariju Šarapovu, a onda je u 2. kolu bila nezadrživa za Francuskinju Alize Cornet, 61. igračicu s WTA ljestvice, koju je dobila sa 6:4, 6:2. Bio je to meč u kojem je Donna od početka do kraja držala dobar ritam, bilo je pogrešaka, uostalom, napravila je više neprisiljenih pogreški od suparnice (24-13), ali nije bilo dugog upadanja u crne rupe. Napravila je više neprisiljenih grešaka, ali je napravila i više winnera (38), a baš ti izravni poeni presudili su o pobjednici. Usto, Donna je imala 13 break lopti, iskoristila je pet, dovoljno za laku pobjedu u dva seta.

Osječka tenisačica bolje je otvorila meč, bila je ofenzivnija i opasnija, u trećem gemu oduzela je servis Cornet, potom je izgubila svoj, a onda opet napravila break i mirno odservirala za prvi set. Još bolja i uvjerljivija bila je u drugoj dionici, u kojoj je tri puta uzimala servis Francuskinji. Jednom na samom početku seta, a preostala dva na kraju. U međuvremenu je izgubila jedan servis, ali čak i u tim trenutcima djelovala je opušteno i puna samopouzdanja, sigurna da može suparnicu još koji put "breaknuti". To se doista i dogodilo i Donna je nakon sat i pol borbe prvi put otišla u 3. kolo Australian Opena, gdje će igrati protiv Poljakinje Ige Swiatek, 56. tenisačice svijeta, koja je u drugom kolu izbacila Španjolku Carlu Suarez Navarro. Swiatek nije bezopasna, ali Donna se ima pravo nadati da može preskočiti i treću stepenicu. U prva dva kola prikazala je dobru igru i sigurnost, ždrijeb nije loš i ako nastavi ovako igrati na prvome Grand Slamu, mogla bi daleko. Melbourne do sada nije bio sretna postaja za Osječanku, ali se ove godine i to mijenja...

Četvrtak je bio dan za dvostruki hrvatsko-francuski obračun na Australian Openu, a završio je polovičnim uspjehom. Za Donnu sretno, ali ne i za Ivu Karlovića. Hrvatski teniski veteran završio je svoj nastup u Melbourneu nakon što ga je u drugom kolu sa 4:6, 7:6 (8), 6:4, 7:5, nakon dva i pol sata igre, pobijedio deseti nositelj Gael Monfils.

Karlović, koji je 124. na ATP ljestvici i koji će uskoro napuniti 41. godinu, pružio je solidan otpor Francuzu, odmah na početku meča uzeo mu je servis i tu je prednost zadržao do kraja za 1:0 u setovima. U drugom setu je također bilo izjednačeno i neizvjesno, a odluka je pala u tie-breaku. Dobio ga je Monfils, nakon 1:1 Francuz je podigao nivo igre te bez većih stresova završio meč. U trećem i četvrtom setu Monfilsu je bilo dovoljno da uzme samo jednom servis hrvatskom tenisaču za konačnu pobjedu od 3:1 u setovima. Big Ivo je ispalio 17 asova, ali to mu nije pomoglo. Obojica su napravila po sedam dvostrukih pogrešaka, no o meču su odlučile neprisiljene pogreške, kojih je Karlović do kraja skupio čak 73, a Monfils samo 14.

Ovo je bio šesti susret Karlovića i Monfilsa i peta pobjeda francuskog tenisača. Ivo se oprostio od Melbournea, ali ne treba biti nezadovoljan. Upisao je pobjedu u 1. kolu, a to nije malo ako se zna de će čovjek uskoro napuniti 41 godinu. Njegova generacija uglavnom je u teniskoj mirovini, ali on i dalje igra, pa čak i pobjeđuje na Grand Slamovima.

Ivana Liović
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike