Novosti
U GODINU DANA 6 POSTO VIŠE

Plaće nastavljaju rasti, ali su žene i dalje potplaćene
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Plaća top-menadžmenta je 124 posto viša od prosječne, a najplaćenija su zanimanja u području tehnologije

Rast plaća nastavio se i krajem prošle godine, a kako je pokazalo istraživanje servisa MojaPlaća, u četvrtom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna netoplaća (s uključenim dodacima na plaću), u Hrvatskoj je iznosila 6399 kuna, što je jedan posto više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine, prosječna netoplaća je bila šest posto viša.

Medijan plaće (što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću) nešto malo niži i iznosi 6000 kuna.

Kada bi se gledalo samo osnovnu plaću, bez bonusa i nagrada, u četvrtom kvartalu ona je iznosila 6011 kuna.

Osim kategorije top-menadžmenta, gdje je plaća u prosjeku 124 posto viša od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (46 % više od prosjeka), telekomunikacija (+36 %) te informacijskih tehnologija (+34 %).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (39 % manje od prosjeka), i tekstilnoj i kožnoj industriji (-43 %). U turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 16 posto nižu plaću od prosječne.

Žene su i dalje potplaćenije. Naime, u posljednja tri lanjska mjeseca muškarci su primali 17 posto višu plaću od žena te su u prosjeku zarađivali 6925 kuna, za razliku od 5906 kuna koliko je iznosio mjesečni prihod žena.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 40 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 20 posto višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 14 posto nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom, imaju 69 posto višu plaću od prosjeka. Viša stručna sprema povećava plaću za sedam posto u odnosu na prosjek te 25 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najbolje plaćaju tvrtke iz sektora IT-ja i telekomunikacija (28 % više od prosjeka), u kojima prosječna plaća prelazi iznos od 8100 kuna te kompanije iz područja financija i osiguranja, s prosječnom plaćom od 7167 kuna (12 % više od prosjeka). Najmanje su plaće u tvrtkama iz djelatnosti umjetnosti, zabave i sporta (15 % niže od prosjeka). Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu osam posto su više od prosjeka te iznose 6918 kuna. Primanja u tvrtkama u pretežito domaćem vlasništvu su tri posto manja od prosjeka (6203 kune). Prosječne plaće radnika tvrtki u državnom vlasništvu četiri su posto niže od prosjeka i iznose 6121 kunu.

S povećanjem broja radnika, raste i plaća, što potvrđuje podatak kako najviše zarađuju zaposlenici kompanija koje imaju više od 250 djelatnika, u kojima prosječna plaća iznosi 6929 kuna (8 % više od prosjeka). U tvrtkama s manje od desetero zaposlenih prosječna plaća je 12 posto niža od prosječne te iznosi 5643 kune.

Najniže plaće zabilježene su u Požeško-slavonskoj (-18 %), Koprivničko-križevačkoj (-17 %) te Sisačko-moslavačkoj županiji (-14 %). Najviša je prosječna plaća zabilježena u Gradu Zagrebu (12 % iznad prosjeka), i iznosi 7143 kune.

Prosječna mjesečna netoplaća u cijeloj 2019. godini bila je pet posto viša nego 2018. Na godišnjoj razini muškarcima je plaća u prosjeku rasla šest posto, dok je ženama u istom razdoblju narasla pet posto. Plaće u privatnim tvrtkama u pretežito domaćem vlasništvu na godišnjoj razini rasle su u prosjeku za šest posto, dok su plaće kod stranih vlasnika u prosjeku rasle za tri posto.

Dijana Pavlović
PORAST I U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI
Gledano prema županijama, najveći porast plaća na godišnjoj razini zabilježen je u Virovitičko-podravskoj (+10 %) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (+9 %). S druge strane, plaća je na godišnjoj razini najmanje rasla u Ličko-senjskoj županiji (2 %). U Gradu Zagrebu plaća je narasla za pet posto. Prema djelatnosti tvrtke najveći porast plaće imale su tvrtke iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva (8 %), a najmanji rast ostvarile su tvrtke iz djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije energije, nafte, voda i otpada (+1 %).