Regija
VODENA STANIŠTA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Evidentirali 6 vrsta ptica vodarica
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
NOSKOVCI - Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) i udruge Biom i Zeus, koje se bave zaštitom i očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom, ove godine koordiniraju tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC), što je projekt od međunarodnog i nacionalnog značenja. U tom projektu ove su godine od 10. do 17. siječnja sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.


Na deset promatranih vodenih staništa oni su evidentirali 13 vrsta ptica, odnosno ukupno 627 jedinki, od čega je evidentirano šest vrsta ptica vodarica s ukupno 543 jedinke. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjane Arkold Sabo, zimskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem podataka iz prethodnih godina sa stanjem utvrđenim ove godine, procjenjuje se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.
– Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja Wetlands International, a cilj ovog projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. Tijekom siječnja svake godine u organizaciju brojanja uključene su javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i volonteri. Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, a još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja - kaže ravnateljica Arnold Sabo. Petar Žarković
13

vrsta ptica evidentirano je na deset promatranih vodenih staništa, odnosno ukupno 627 jedinki
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike