Regija
S MILIJUN NA 500.000 EURA

“Vegeričin dom” na drugoj elektroničkoj dražbi upola jeftiniji
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Zatvoren je osam godina, no u solidnom stanju, za nastavak stare djelatnosti ulaganja ne bi bila velika
ĐAKOVO - Nitko se nije javio na netom završenu prvu elektroničku javnu dražbu za kupnju kompleksa u Breznici Đakovačkoj koji je do 2012., od kada je zatvoren, bio Dom za psihički bolesne odrasle osobe koji je dio stečajne mase Zdravstvene ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući Vesne Veger d.o.o. u stečaju, pa otuda i njegov kolokvijalni naziv - "Vegeričin dom". Stečaj je otvoren prije tri godine.No zainteresiranima za ovaj kompleks, uronjen u prekrasnu prirodu na šumovitim obroncima Dilja gdje je smještena Breznica i Općina Levanjska Varoš, vjerojatno će "zazvoniti" podatak da na drugu e-dražbu ide po upola manjoj cijeni od one u prvoj dražbi kada je predmetna nekretnina bila ponuđena za 7,62 milijuna kuna, tj. oko milijun eura. Sada, u drugoj e-dražbi, za koju je poziv na sudjelovanje, kao i za prvu dražbu, objavila Fina, početna cijena je 3,810.000 kuna, oko 500.000 eura, odnosno 50 posto procijenjene vrijednosti predmetne nekretnine, s tim da se ona i na prvoj e-dražbi, odredba je Stečajnog zakona, pojavila uz umanjenje od 25 posto od procijenjene vrijednosti. I u drugoj e-dražbi jamčevina je ostala ista kao u prvom krugu - nemalih 762.000 kuna, 10 posto od procijenjene vrijednosti kompleksa. Tako značajan iznos jamčevine, u konačnici, treba "isfiltrirati" ozbiljnost kupca. Druga e-dražba, samo nadmetanje, kaže stečajna upraviteljica Snježana Sudarević, održat će se od 1. do 16. travnja, a jamčevinu je potrebno uplatiti najkasnije do 23. ožujka.

- Dražbovni korak je 20.000 kuna - dodaje Sudarević. Dražbe se provode uz odnedavno usvojenu praksu - 10 minuta počeka od zadnje ponude. Stečajni zakon propisao je četiri e-dražbe, u trećoj cijena nekretnine ide dolje još 25 posto, a ne proda li se ni tada, ide četvrta e-dražba uz cijenu od jedne kune za predmetnu nekretninu, no to nikome ne ide u korist - ni vjerovnicima ni stečajnom postupku u smislu unovčenja, ni državi. U konačnici, ta cijena ne mora ići u korist ni natjecateljima ako si međusobno sami "nabiju" iznose.

Hoće li biti kuapca na drugoj e-dražbi za "Vegeričin dom" tek treba vidjeti, no ono što je već sada poznato jest da je kompleks, iako je zatvoren osam godina, kaže Sudarević, u solidnom stanju, oslobođen od pokretnina koje su prije prodane i bile su u lošem, dotrajalom stanju.

- Planira li kupac nastaviti dosadašnju djelatnost doma, ulaganja ne bi trebala biti velika, a za nju, dakako, mora imati ugovor s državom - kaže Sudarević. Ugovor s državom mora imati, i to onaj za koncesiju, i za četiri izvora (ljekovite, sumporne) vode koji su u sastavu brezničkog kompleksa, a zbog kojih on ima bogatu povijest lječilišta, odmarališta i kupke, čije je zlatno vrijeme i iz doba bivšeg PIK-a Đakovo. Njegovim nestankom sa scene nestala je i kupka, da bi kompleks ponovno oživila Vesna Veger, prvo kao starački dom, a potom kao Dom za psihički bolesne odrasle osobe koji 2012., zbog niza utvrđenih propusta, zatvara tadašnja ministrica socijalne politike Milanka Opačić, a korisnici su razmješteni u druge domove.

- Na 43.945 četvornih metara su stara i nova zgrada za rehabilitaciju i drugi objekti, pa i bazen te četiri izvora - kaže Sudarević. Dodaje da je nekretnina opterećena razlučnim pravima razlučnog vjerovnika Addiko banke, zbog čega njena prodaja i ide preko elektroničke dražbe. Osim za nastavak djelatnosti, kompleks je lako prilagodljiv i za starački dom te za turističko-rehabilitacijski sadržaj. Kako neslužbeno doznajemo, među zainteresiranima za ovaj kompleks razmišlja se o svim tim idejama.

Suzana Župan
Svi će se vjerovnici moći namiriti
U ovom stečajnom postupku nema radnika kao vjerovnika. U prvom višem isplatnom redu jedino je, kaže stečajna upraviteljica Snježana Sudarević, Porezna uprava, i to s tražbinama od 3.600 kuna. Najveći vjerovnik je Addiko banka, ex Hypo banka, a zbog danog kredita. Stečajna upraviteljica Snježana Sudarević najavljuje kako će svi vjerovnici biti namireni jer da nekretnina ima dovoljno, a potraživanja nisu velika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike