Regija
POMOĆ MLADIM OBITELJIMA U RJEŠAVANJU STAMBENOG PITANJA

Zlatko Karafa: Općinska novčana pomoć stigla nam je u pravo vrijeme
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
SOPJE - Na temelju Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Sopje i Odluke načelnika o raspisivanju Javnog poziva, u listopadu prošle godine Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele nepovratnih potpora objavilo je Javni poziv mladim obiteljima za dostavu prijava za korištenje sredstava potpore. Općinski načelnik Berislav Androš tada je pojasnio da se tim javnim pozivom namjerava pomoći stanovništvu u rješavanju stambene problematike radi sprječavanja raseljavanja te poticanja naseljavanja mladih obitelji na području općine Sopje. Zainteresirane mlade obitelji mogle su podnijeti zahtjev za dodjelu potpora pri kupnji građevinskog zemljišta, stambenog objekta ili gradnje kuće, odnosno za poboljšanje kvalitete stanovanja rekonstrukcijom obiteljskih kuća ili stanova tijekom 2019. godine.

Uvjet za dobivanje potpore bio je da se doista radi o mladoj obitelji, pa su prijavitelj ili njegov (izvan)bračni partner morali biti mlađi od 35 godina života prije objavljivanja poziva, da je vlasnik ili suvlasnik nekretnine te da obitelj rješava svoje stambeno pitanje prvi put. Za kupnju građevinskog zemljišta, stambenog objekta ili gradnje kuće mogla se ostvariti subvencija kupoprodajne cijene do 50 posto, maksimalno do 20.000 kuna, a za rekonstrukciju, dogradnju i poboljšanje kvalitete stanovanja mogla se ostvariti nepovratna potpora u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna.

Ovu najkonkretniju demografsku mjeru mlade su obitelji zdušno prihvatile, pa je dan uoči Silvestrova načelnik Berislav Androš s predstavnicima osam mladih obitelji potpisao ugovore o dodjeli potpore za stambeno zbrinjavanje u ukupnoj vrijednosti od 126.000 kuna.

Jednu od mladih obitelji kojima je odobrena nepovratna potpora od 20.000 kuna za kupnju obiteljske kuće čine Zlatko Karafa (23), njegova supruga Adrijana (21) i kćerkica Ema (15 mjeseci).

– Mislim da je to zaista velikodušno od Općine i drago nam je što misle na nas. Kupili smo kuću u kojoj godinama nitko nije živio, raskrčili smo sve oko imanja i sad nas čeka još dosta posla da od nje napravimo topli dom. Ali sretni smo jer nam je taj novac pomogao za one troškove za koje bismo morali još dugo štedjeti, odnosno za radove koje smo mogli odmah napraviti, a ne čekati proljeće - kaže zadovoljni Sopjanin.

Zlatko je zaposlen u robnom centru, a uspješna dopunska djelatnost mu je poljoprivreda. Obrađuje 15 jutara zemlje u arendi, ali očekuje da će dobiti i nešto državnoga poljoprivrednog zemljišta. Kaže da bi mu dugoročni zakup državnoga zemljišta uvelike olakšao položaj jer bi mogao planirati proizvodnju.

– Želim istaknuti da nam doista mnogo znači pomoć Općine jer smo dobili 2500 kuna kad se Ema rodila, sada je ta pomoć udvostručena, a u mjestu se upravo gradi dječji vrtić, pa i supruga može razmišljati o zapošljavanju - kaže mladi Karafa.

Načelnik Berislav Androš zadovoljan je učincima prvog natječaja za dodjelu potpora mladim obiteljima.

– Svjesni smo sve većeg odlaska mladih iz ruralnih područja i zato se trudimo biti servis našim sumještanima, poboljšati im kvalitetu života te mjerama i natječajima ponuditi konkretnu pomoć i podršku. Do gradnje vlastitog vrtića u Sopju roditeljima sufinanciramo boravak u vrtiću u Slatini, a mladim obiteljima i dalje ćemo pomagati u rješavanju njihovih stambenih potreba - kaže načelnik Androš. P. Žarković
126

tisuća kuna za stambeno zbrinjavanje dobilo je osam obitelji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli