Svijet
SRBI I HRVATI PREGLASALI BOŠNJAKE

Zastupnici u BiH ozakonili veličanje zločinaca
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je u četvrtak usvojiti dopune Kaznenog zakona BiH kojim bi negiranje genocida i ratnih zločina te dodjeljivanje priznanja i nagrada osuđenima za ratne zločine bilo kazneno djelo. Prijedlog je u hitnu raspravu Parlamenta uputio zastupnik Zlatko Miletić, glavni tajnik Demokratske fronte, Hrvat, ali je protiv ovih izmjena glasalo devet zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i Srpske demokratske stranke čiji je osnivač osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, dok je za Miletićev prijedlog glasalo šest zastupnika iz Izetbegovićeva SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a.


- Došlo je vrijeme da se prestanu negirati genocid i ratni zločin nakon 25 godina nad svim narodima, jer isto plače majka i u Srebrenici, i u Bugojnu i u Bratuncu. Vrijeme je da to konačno učinimo. Ako ja, koji sam bio u ratu, a od vas ovdje mnogi nisu, mogu oprostiti, ne vidim razloga zašto to i drugi ne mogu. Cilj je da prestanemo s glorifikacijom, da se daju ustanovama, školama, trgovima imena prema ratnim zločincima. Ako je to mogla učiniti Ruanda, ne vidim zašto ne može BiH - rekao je Miletić, obrazlažući svoj prijedlog prije glasanja.
Dušanka Majkić iz Dodikova SNSD-a, pojasnila je kako njezina stranka neće prihvatiti ovaj zakon "dok je pravosuđe u stanju u kakvom jest - jer jednima se sudi više nego drugima", i "dok se sudski postupci koji tretiraju pripadnike srpskog naroda ne privedu kraju".M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike