Kultura
PRONAĐENI NA SLAVONSKOM TERENU

Uknjižena zbirka više od 550 srednjovjekovnog prstenja
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Desetljeće unazad na 67 su ih lokaliteta pronalazila četvorica ljubitelja starina

Knjiga naziva Srednjovjekovno prstenje istočne Hrvatske autorski je uradak Mirka Adžage, ljubitelja i sakupljača starina iz Nuštra, a donosi prikaz, kako to i autor i muzealci kažu, najveće takve zbirke u Hrvatskoj. Na 375 stranica velikog formata, riječju i fotografijom, prikazano je - više od 550 prstenja iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka, od 13. do 16. stoljeća, a što su desetljeće unazad pronađeni na slavonskom terenu, na 67 lokaliteta na potezu od Županje do Dunava.


Ta je muzejska zbirka nastala kao plod dugogodišnjeg rada amaterskih sakupljača starina okupljenih u Udrugu "Banovac", u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci, a riječ je o spajanju zbirki četvorice sakupljača - Mirka Adžage, Domagoja Jovanića, Vinka Adžage i Stevea Gaunta. Izložena je od konca 2015. u Domu kulture Nuštar.


- Ako govorim kako je zbirka prikupljena - koristeći detektor metala - već jedan detalj pokazuje opravdanost tog načina, a to je činjenica da je prstenje pronađeno na njivama koje se intenzivno obrađuju zbog čega je i više od polovice primjeraka oštećeno uporabom poljoprivrednih strojeva - kazuje autor knjige na čijem je stvaranju radio, dijelom i zbog nedostatka domaće literature, pune tri godine. U knjizi prstenje ne "niže" ni po kakvom posebnom pravilu (nalazištu, motivu, obliku, starosti....) i datacija je tek okvirna jer je, kaže autor, svaki primjerak slučajni pronalazak bez šireg povijesnog i prostornog konteksta. Knjiga je upravo izašla iz tiska, u 500 primjeraka - dvojezično, na hrvatskom i enleskom, i bit će javnosti predstavljena u subotu, 25. siječnja u 19 sati, u nuštarskom Domu kulture, među staklenim vitrinama što plijene pozornost srednjovjekovnim prstenjem od bakrenih slitina, srebra, olova.


- Jedan od glavnih ciljeva monografije jest da, uz predstavljanje bogate i raznolike zbirke, ona postane izvor za daljnja stragistička i heraldička istraživanja - kaže Mirko Adžaga, umirovljeni hrvatski branitelj (po struci kriminalist) kojemu je sakupljanje i proučavanje starina ljubav. Zanimljvost njegovog uratka i u tom je što je za 266 primjeraka prstenja napravljen otisak u pečatnom vosku, što je, pak, putokaz za utvrđivanje pečatne namjene prstena. Upravo u tim motivima na kruni prstena autor Adžaga vidi veliku vrijednost zbirke, baš kao i u njezinoj brojnosti i vremenskom presjeku.


- Kao najlogičnija pretpostavka nameće se ideja kako većina prstena iz zbirke potječe iz uništenih srednjovjekovnih grobova koji su se nalazili na pozicijama seoskih i župnih groblja - zapisao je u predgovoru Danijel Petković iz Gradskog muzeja Vinkovci. Ne upuštajući se u "ringološku" analizu, dodao je da je većina prstenja pronađena u krugu od 20-tak kilometara u sjeverozapadnom dijelu današnje Vukovarsko-srijemske županije što je središnji dio srednjovjekovne Vukovske županije koja je bila gusto naseljeno, s utvrdama, varošima i brojnim malim naseljima, s 20-30 kuća.


- Entuzijazam nekolicine, njihova ljubav prema starinama, pokrenula je cijeli niz događaja koji je rezultirao i ovom knjigom, a zbirka srednjovjekovnog prstenja, uključujući i običnije i raskošnije primjerke, sadrži niz dragocjenih kulturno-povijesnih podataka o ljudima koji su živjeli na prostoru srednojvjekovne Vukovske županije - zapisala je među ostalim, Anita Rapan Papeša iz vinkovačkog muzeja. Navela je i da "osim baštinske i estetske vrjednosti, iz tih naizgled sitnih predmeta saznajemo koji su materijali korišteni, kako su obrađivani, koji su trendovi praćeni... što su i mali dijelovi slagalice o životnom ritmu tog doba".
- Nastavljajući tradiciju Vinkovčanina i prvog školovanog arheologa u Hrvatskoj dr. Josipa Brunšmida, Gradski muzej Vinkovci organizirao je mrežu suradnika po ugledu na sustav povjerenika iz 19. stoljeća. Naši suradnici, svi redom sudionici Domovinskog rata, ali i zaljubljenici u prošlost svojeg kraja, sve predmete dostavljali su muzeju čime su aheološke zbirke povećane za desetak tisuća predmeta koji bi bili izgubljeni zauvijek - zaključila je.


Sanja Butigan
Anita Rapan Papeša,

Gradski muzej Vinkovci

-Naši suradnici, svi redom sudionici Domovinskog rata, ali i zaljubljenici u prošlost svojeg kraja, sve predmete dostavljali su muzeju čime su aheološke zbirke povećane za desetak tisuća predmeta koji bi bili izgubljeni zauvijek
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike