Mozaik
MERI ANDRAKOVIĆ GLUMICA I PJEVAČICA IZ OSIJEKA

Uskoro bi trebao izaći i moj album prvijenac, ali studij mi je prioritet
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Imam puno planova, ali premalo vremena. Planiram ići na CMC festival, Boris Đurđević ima ideju za sljedeću pjesmu

Meri Andraković talentirana je debitantica na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu koja će predstaviti pjesmu "Voli" autorskog tandema Boris i Valerija Đurđević.

Mlada je Osječanka na sceni od 2017. godine kad je izdala singl prvijenac "Kemija". Pjeva od vrtića, a svoj izniman glazbeni talent pokazala je na glazbenim natjecanjima gdje je osvojila brojne nagrade. Od tada se dogodilo puno toga u njezinoj karijeri. Prošle je godine, danas dvadesetogodišnjakinja, izdala pjesme "To je ta ljubav", "Za malo ljubavi" i "Nisi fer", potonju u produkciji Borisa Đurđevića. Meri se, osim glazbom, bavi i glumom, osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta 2016. godine za ulogu Louise u mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi", a posvetila se i Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koja joj je postala sastavni dio života.

S pjesmom "Voli" nastavljaš svoju suradnju s Borisom i Valerijom Đurđević - kako bi opisala tu vašu kreativnu razmjenu?

- Glazbu i aranžman za ovu veselu i dinamičnu pop-pjesmu napisao je Boris Đurđević, a prekrasan tekst djelo je Valerije Đurđević. Voli je emotivna ljubavna pjesma koja slavi ljubav i ima snažnu poruku. Ljubav je temelj svake veze i dovoljno je samo da se dvije osobe vole, kao što sam naziv pjesme kaže, i sve je moguće. Svatko se može pronaći u ovim lijepim lirskim stihovima, bez obzira na dob. Ja sam odrasla uz Colonijine pjesme, a neke sam već s tri godine pjevala. S Borisom je počela suradnja još kada je radio aranžman za moju pjesmu "Kemija" i odmah smo na prvu kliknuli. Nedugo nakon toga poslao mi je pjesmu "Nije kriva muzika" za koju je on napisao glazbu, a Valerija tekst. Nakon toga slijedi niz pjesma koje su proizvod suradnje s Borisom i Valerijom: "To je ta ljubav", "Za malo ljubavi", s kojom sam se predstavila na ovogodišnjem CMC festivalu, "Nisi fer", još uvijek aktualan hit, i "Voli" s kojom ću nastupiti na Zagrebačkom festivalu 2020. S ponosom mogu reći da su se pjesme "To je ta ljubav", "Za malo ljubavi" i "Nisi fer" jako svidjele radijskim urednicima i tako su više mjeseci bile među najslušanijim pjesmama službene ljestvice HR TOP40. Iskreno vjerujem da će i pjesma "Voli" nastaviti tu tradiciju.

Ovo je tvoj debi na Zagrebačkom festivalu – što te motiviralo za prijavu i zašto je festival poput Zagrebačkog bitan za mladog glazbenika tvoje generacije?

- S ovom pjesmom odlučila sam se prijaviti na Zagrebački festival zato što je vesela, pozitivna i plesna pop-stvar koja ljudima daje snažnu poruku. Zagrebački festival ima dugu tradiciju i ističe se mnogobrojnim kvalitetnim izvođačima, a pjesme sa Zagrebačkog festivala možemo slušati u eteru radijskih postaja cijele godine. To je ujedno prilika za mladu pjevačicu poput mene da se predstavi široj javnosti. Jako mi je drago što sam dobila tu priliku i čast da se ove godine pridružim ostalim kolegama glazbenicima na pozornici Zagrebačkog festivala. Potrudit ću se što kvalitetnije predstaviti i pokušati prenijeti emocije koje ova pjesma ima. Očekujem da će se pjesma svidjeti publici i da će pronaći svoje mjesto u eteru brojnih radiopostaja. Plasmanom na festivalu nisam opterećena, važan mi je samo put do srca publike.

U svojoj karijeri imaš i kazališno iskustvo – kako bi ga usporedila s pop-scenom, koje su sličnosti, a koje razlike?

- Još od malena amaterski sam se bavila glumom u Amaterskom kazalištu u svojem gradu Belišću. Kada sam vidjela da je audicija za "Moje pjesme, moji snovi" u HNK-u u Osijeku, bez razmišljanja sam se prijavila. Prošla sam audiciju i dobila ulogu 13-godišnje Louise. Dvije sezone sam glumila, pjevala i plesala u legendarnom mjuziklu, a za spomenutu ulogu dobila sam i Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji Opereta/Mjuzikl 2016. g. Iako sam oduvijek voljela glumiti, nakon ovoga iskustva definitivno sam odlučila studirati glumu. Nakon godinu dana priprema imala sam sreću iz prvog pokušaja proći na zahtjevnom prijamnom ispitu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i upisati glumu i lutkarstvo. Između kazališta i pop-scene i nema velike razlike, potrebno je samo raditi srcem i biti potpuno predan poslu koji radiš. Publika prepoznaje i cijeni kada daješ svoj maksimum i kada svaki nastup odradiš krajnje korektno i kvalitetno. Jedina razlika je možda u profesionalnosti, na estradi te nitko ne pita jesi li glazbeno educiran i ponekad je samo presudno pronaći nekoga tko bi te "pogurao". Dok je u kazalištu situacija drukčija, da bi dobio stalni angažman u nekom od kazališta, potrebno je adekvatno obrazovanje.

Kako kombiniraš glazbenu i glumačku karijeru, koje te obveze čekaju u godini pred nama?

- Imam puno planova, ali premalo vremena. Studiranju sam posvećena velik dio vremena, a tek ono malo vremena što mi ostane radim na glazbenoj karijeri koliko stignem. Planiram ići na legendarni CMC festival u lipnju i već Boris Đurđević ima ideju za sljedeću pjesmu. Uskoro bi trebao izaći i moj album prvijenac, no vrijeme izdavanja ovisi o mojim studentskim obvezama i raspoloživom vremenu.

(Zagrebački festival)

Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike