Sport
BOKSAČKO PRVENSTVO HRVATSKE

Šest osječkih šaka u borbi za naslov prvaka države
Objavljeno 23. siječnja, 2020.

Vjerojatno nikada nije boksačko Prvenstvo Hrvatske bilo zanimljivije i medijski tako praćeno kao ovo predstojeće koje će se od četvrtka do nedjelje održati u Boksačkom centru u Zagrebačkom velesajmu.

Dozu toj zanimljivosti dao je, nažalost, sukob u hrvatskom boksu koji je nastao oko toga tko će predstavljati Hrvatsku na olimpijskim kvalifikacijama u superteškoj kategoriji. Želju za nastupom na OI-ju u Tokiju izrazio je i Filip Hrgović, brončani iz Rija de Janeira. Međutim, europske kvalifikacije koje će se u ožujku održati u Londonu ne uklapaju se u Hrgovićev raspored pa je naš profesionalac imao prilično suludi zahtjev da Hrvatska u tim kvalifikacijama nema ni jednoga predstavnika u superteškoj kategoriji. Za to mjesto trenutno najviše argumenata ima Marko Milun, član Hrgovićeva bivšeg BK-a Leonardo. Međutim, Milun kao i svi ostali kandidati, svoje će mjesto morati potvrditi i dokazati upravo na predstojećem Prvenstvu Hrvatske. Na kojemu se ne treba iznenaditi ako se pojavi i Hrgović!

- Doista, ništa nije isključeno, pa tako i to da se Hrgović pojavi na Prvenstvu Hrvatske! Mislim kako nije dobro da se boks spominje u negativnom kontekstu, ali je činjenica da je taj sukob izazvao veliku zainteresiranost javnosti - pričao je Matej Matković trener u BK-u Osijek, čija ća trojica boksača nastupiti na PH u Zagrebu.

Upravo u najčešće spominjanoj "kraljevskoj" superteškoj kategoriji nastupit će Luka Pratljačić. Aktualni viceprvak Hrvatske i brončani s U-22 prvenstva Europe. U teškoj kategoriji (- 91 kg) BK Osijek predstavljat će Zvonimir Rebolj, a Dominik Gubo boksat će u kategoriji - 63 kg.

- Sva trojica su uvrštena među kandidate za olimpijske kvalifikacije i već su nastupala za reprezentaciju. Stoga, od sve trojice možemo očekivati borbu ne samo za medalje nego i za naslov prvaka Hrvatske.

Bi li možda njihova trenera zadovoljio jedan naslov i jedan nastup u olimpijskim kvalifikacijama?

- Zadovoljan bi bio s dva naslova - lakonski odgovara Matković.

Ipak, u fokusu će biti Pratljačić koji ima jake argumente za napad na naslov prvaka. Kojim bi sigurno dodatno zakomplicirao stanje u hrvatskom boksu?

- Ne zanimaju nas ostali niti se bavimo tim pričama. Fokus je na našoj pripremi za Prvenstvo. Mislim kako će superteška kategorija biti iznimno kvalitetna. Prijavljeno je u ovom trenutku 12 boksača. Osim Luke i Miluna, prijavio se i Agron Smakici, čovjek koji je u Njemačkoj već odradio 15 profi mečeva. Vrlo kvalitetan je Josip Biletić i sigurno su i ostali momci vrlo kvalitetni. Olimpijska je godina. Svi su se napalili na ovo prvenstvo.

Kakva je konkurencija Rebolju i Gubi?

- Slična kao u superteškoj kategoriji. Sve su kategorije iznimno kvalitetne. U Zvonetovoj kategoriji Toni Filipi ima status najvećeg favorita i to je ono što obilježava tešku kategoriju. Što se tiče Gubine poluvelter kategorije, tu je, mislim, dosta toga otvoreno. U svakom slučaju, i nama trenerima bit će izazov taktički pripremiti mečeve - zaključio je glavni trener u BK-u Osijek. K. Lacković
Najčitanije iz rubrike