Novosti
POVJERENSTVO PROVJERAVA IMOVINU

Kujundžić: Sve je jasno i transparentno
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića na temelju medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu, i vrijednosti kuće u kojoj živi. "Povjerenstvo će pokrenuti postupak u kojem će provjeriti sve podatke iz imovinske kartice ministra Kujundžića, odnosno usporediti ih s podacima koje će zatražiti od nadležnih tijela - Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela", izjavila je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Ako se utvrdi nesklad Povjerenstvo će pozvati dužnosnika da se o tome očituje, a nakon što zaprimi očitovanje odlučit će ima li elemenata za pokretanje postupka, dodala je Jurišić. Nakon članka kojim se dovodi u pitanje transparentnost kupnje nove kuće, portal Telegram objavio je da je Kujundžić u imovinskoj kartici za kuću u kojoj sada živi iskazao manju vrijednost od realne.

Ministar tvrdi da je vrijednost kuće 900.000 kuna, iako je u ugovoru o stambenom kreditu iz 2010., koji je bračni par Kujundžić potpisao s PBZ-om, vrijednost kuće procijenjena na 2,373,450 kuna, a prilikom reprogramiranja kredita 2016. na 1.680.000 kuna. Kujundžić je poručio kako je u vezi njegovih kuća sve jasno i transparentno te da će se o svemu očitovati Povjerenstvu kada to od njega bude zatraženo. "Lako se može vidjeti koliko smo moja supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za 7000 do 8000 kuna mjesečno", rekao je Kujundžić Hini.

Telegram je u utorak objavio da je Kujundžićeva obitelj krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić, a kuću s okućnicom u Maksimiru, površine 288 četvornih metara, platila je 1.462.500 kuna. Pritom su upozorili da u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu. Kujundžić je reagirao na to ustvrdivši kako je transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Naveo je da je vrijednost kuće 195.000 eura te da su supruga i on za kupnju kuće podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja.

Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu kratko cijeli slučaj rekavši kako će u četvrtak razgovarati s Kujundžićem. "Ne mogu mnogo komentirati, vjerujem da će on to sve pojasniti", kazao je Plenković.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je kako očekuju od Kujundžiča da u razumnom roku od tjedan dana da logične odgovore o svojoj imovinskoj kartici. "Pitanja koja postavlja javnost ministru Kujundžiću u vezi s njegovom imovinskom karticom logična su, a odgovori koje on daje još nisu. Mi ćemo, kao i u slučaju ministra Gorana Marića, uključiti ‘oko sokolovo‘ i pratiti ovu situaciju“, izjavio je Bauk. H

Dijana Pavlović
Premijer najavio razgovor s ministrom, a SDP od Kujundžića očekuje logična objašnjenja u razumnom roku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike