Crna kronika
SPRIJEČILI GA POLICAJCI

Pijan htio voziti djecu busom iz Zagreba prema Vukovaru
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Vozač je nakon alkotestranja poslan kući, a djecu je odvezao drugi vozač
ZAGREB

Samo zahvaljujući revnim prometnim policajcima, pijani vozač autobusa spriječen je da krene na put s autobusom punim osnovnoškolaca iz Zagreba prema Vukovaru. U srijedu, oko 4.45 sati, na temelju višegodišnje suradnje policije i obrazovnih ustanova, a radi zaštite najmlađih sudionika u prometu - djece, u isto vrijeme i poštivanja prometne kulture kako bi se umanjili rizici koje dovode do prometnih nesreća, obavljen je nadzor autobusa i vozača koji je trebao prevoziti učenike osnovne škole s područja Medveščaka na izlet prema Vukovaru. Pri nadzoru autobusa i vozača policajci su utvrdili da 36-godišnji vozač autobusa varaždinskih registracija ima 0,87 promila alkohola u krvi.

- Nesavjesni vozač isključen je iz prometa te će biti prekršajno prijavljen, dok je autobus preuzeo drugi vozač kako bi djeca otišla sigurno na planirani izlet - doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke.

Zahavljujući policiji, nekoliko puta djeca su izbjegla vožnju s pijanim vozačima autobusa. Tako su krajem svibnja prošle godine, oko podneva, u mjestu Lopatinec, policajci prometne postaje Čakovec zaustavili autobus kojim je 55-godišnjak prevozio školsku djecu. Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je vozio autobus pod utjecajem alkohola od 0,98 promila. U svibnju 2018. godine zagrebački školarci trebali su krenuti na izlet, kao i djeca koja su to trebala učiniti u utorak. Srećom, došli su policajci i alkotestirali vozače. Utvrdili su da je, prije 8 sati, došao vozač koji je imao alkohola u krvi. Vozač je kažnjen, a autoprijevoznička tvrtka poslala je drugog vozača kao njegovu zamjenu.

Pamti se i slučaj 52-godišnjeg vozača autobusa koji je u rujnu 2017. godine s čak 3,16 promila alkohola u krvi prevozio ljude na relaciji Knin - Zadar. Prema pisanju lokalnog portala 057info, vozač je nekoliko puta iz svoje prometne trake prelazio autobusom u suprotnu prometnu traku i vraćao se natrag, a kad su putnici u tom autobusu to vidjeli i počeli vrištati, tražili su da zaustavi autobus i otvori vrata kako bi izišli. Ljudi su zvali u pomoć i Županijski centar 112, a nakon približno dva kilometra divljanja na cesti vozač je ipak stao. Putnici su izišli, a on je otišao dalje. Zaustavljen je oko 12.10 sati u mjestu Žagrović.

Lokalni portal naveo je da je pijani vozač, kada mu je policajac u Policijskoj postaji Knin rekao da mora ići pred suca i da ne postoji mogućnost da ne plati kaznu, pokušao je šakom udariti policajca u glavu. Policajac je maknuo glavu, no napadač ga je šakom pogodio u prsa, i dalje je nakon toga pokušavao udariti policajca, vrijeđao ga i na kraju mu prijetio. Uspjeli su ga smiriti tek kada su mu stavili lisice na ruke.

Sandra Lacić
0,87

promila alkohola u krvi imao je 36-godišnji vozač autobusa koji je prevozio učenike u Vukovar
PROFESIONALNI VOZAČ NE SMIJE PITI
U Hrvatskoj se vozačima automobila tolerira 0,5 promila alkohola u krvi, no profesionalci, vozači autobusa i kamiona moraju biti potpuno isti, rezultat alkotesta mora biti 0,0. Vozača koji je prevozio djecu na izlet u Vukovar, osim standardne procedure, prijava policije i odluka prekršajnog suca, čeka i disciplinski postupak tvrtke u kojoj je zaposlen. Sasvim sigurno očekuje ga i zabrana vožnje na dulje vrijeme. Ono što zabrinjava jest njegova neodgovornost, jer je svojim pijanstvom ugrozio sigurnost djece koju je prevozio u autobusu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

2

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura