Ekonomija
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Potporama za sajmove do brendiranja izlagača, ali i županije u cjelini
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Potiču se odlasci na sajmove diljem Hrvatske, ali i Europe, kako bi svi zainteresirani predstavili svoje proizvode i usluge

Izgradnja Gospodarskog centra jedan je od kapitalnih projekata Osječko-baranjske županije, za čije je projektiranje u tijeku postupak javne nabave. Riječ je o poduzetničkom, sajamskom, kongresnom i poslovnom centru koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu (otvoreni i zatvoreni multifunkcionalni prostori namijenjeni poslovanju poduzetnika, organizaciji događanja, turističkim sadržajima, izložbeno-demonstracijskim aktivnostima i sl.). Cilj je projekta podizanje gospodarske vidljivosti regije i unaprjeđivanja poduzetničke klime, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, poduzetničkih potpornih institucija, kao i razvoj i jačanje mreže poslovnih komunikacija.

Osječko-baranjska županija, osim izgradnje novog i modernog sajamskog prostora u Osijeku, preko potpora potiče poljoprivrednike, turističke djelatnike i gospodarstvenike i u odlascima na sajmove diljem Hrvatske, ali i Europe, kako bi predstavili svoje proizvode i usluge.

Programom potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju utvrđena je mjera potpore koja je usmjerena prema poljoprivrednim proizvođačima za njihovu promociju na sajmovima i drugim manifestacijama.

Korisnici su potpora poljoprivrednici registrirani kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt, mikro, mali i srednji poduzetnici sa sjedištem ili prebivalištem na području Županije.

- Dodjeljuje se potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, koje su od značenja za razvoj poljoprivredne proizvodnje, autohtonih proizvoda, očuvanje tradicije i kulturne baštine i odnosi se na sudjelovanje na sajmovima i izložbama, na natjecanjima, festivalima, smotrama i drugim srodnim manifestacijama – ističe župan Ivan Anušić.

Slične potpore svojim korisnicima daje i Upravni odjel za turizam, kulturu i sport. Riječ je o potporama za sudjelovanje na manifestacijama koje su od značenja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala županije kojima se ona promiče i predstavlja kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma, a osobito za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, na znanstveno-stručnim skupovima i na festivalima, smotrama natjecanjima i drugim manifestacijama. Pravo prijave imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište, odnosno sjedište na području Županije. Iz Upravnog odjela za ruralni razvoj potiče se odlazak na sajmove i manifestacije na kojima se pruža mogućnost predstavljanja autohtonih proizvoda, očuvanja tradicije i kulturne baštine.

- Potpore u gospodarstvu proteklih su godina pridonijele podizanju gospodarske aktivnosti na području naše županije. Tijekom dvije godine udvostručili smo ih i za 2019. su iznosile 8,6 milijuna kuna. Dio sredstava odlazi i na sufinanciranje organizacije i nastupa na sajmovima i manifestacijama koje su od važnosti za gospodarski razvoj i predstavljanje poduzetništva s područja Županije, kojima se ona predstavlja kao partner u razvoju poduzetništva – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Pravo prijave za korištenje potpore imaju subjekti malog gospodarstva, poduzetničke potporne institucije, stručno-poslovne organizacije (komore) i udruge malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvene i obrazovne institucije te druge fizičke i pravne osobe.

Gospodarska aktivnost osnažuje se i promocijom, stoga će Županija nastaviti poticati i financijski pomagati poljoprivrednike, OPG-ovce, turističke djelatnike i gospodarstvenike u odlascima na sajmove na kojima mogu predstaviti svoje potencijale, ali i potencijale Osječko-baranjske županije. Izgradnja Gospodarskog centra pružit će mogućnost da se gradu Osijeku vrati titula sajamskog grada i da u budućnosti u novom sajamskom prostoru, pružimo kvalitetniju mogućnost predstavljanja i na ‘’domaćem’’ terenu.

Dario Kuštro
Gospodarska aktivnost osnažuje se i promocijom, stoga će Županija nastaviti poticati i financijski pomagati poljoprivrednike, OPG-ovce, turističke djelatnike i gospodarstvenike u odlascima na sajmove na kojima mogu predstaviti svoje potencijale, ali i potencijale Osječko-baranjske županije
Najčitanije iz rubrike