Osijek
ŠKOLA KLIZANJA U SOKOL CENTRU

Klinci vježbali romobil,
slonića, ribicu, čagicu...
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Unatoč padovima, nitko ne gubi motivaciju, uzbuđenje je na visokoj razini

Lijepo je raditi s klincima, super su, no kao što vidiš, moraš konstantno paziti na njih, govori nam instruktor klizanja Marko Gašić, motreći skupinu mališana koja, držeći se za ogradu, uvjetno rečeno klizi prema mjestu, gdje će uz pomoć instruktora napraviti svoje prve klizačke korake.

Riječ je o trodnevnoj Mini školi klizanja Sokol centra Osijek, koja se od prosinca prošle godine održava na najvećem klizalištu u ovom dijelu Hrvatske.

Unatoč učestalim padovima, nitko od osmero malih klizača ne gubi motivaciju, uzbuđenje je na najvišoj razini, a njihovi su pogledi naizmjence usmjereni čas prema instruktorima, čas prema ponosnim roditeljima s druge strane ograde.

Najprije slijedi zagrijavanje. Nakon polaganog stupanja, poput onog u vojsci, instruktor Marko maloj družini daje zadatak da naprave “slonića”.

- Što je slonić? - pitamo zbunjeno jednog od roditelja, Dalibora, koji je u društvu supruge promatrao 8-godišnjeg sina Dominika u njegovoj klizačkoj avanturi.

- Ma to ti je kad se sagneš i rukama dodirneš prednji dio klizaljki - govori nam ovaj iskusni klizač, uz dodatak da postoji i “medo”, a to je pak vježba u kojoj moraš dodirnuti koljena. Poslije doznajemo da postoji sva sila vježbi za zagrijavanje, poput “skijaša”, “ribice”, “romobila”, “skateboarda”, “čagice” i drugih.

Na početku učenja klizanja, doznajemo, djecu treba naučiti kako sigurno pasti, da bi se izbjegle ozljede. Pad na leđa može biti jako opasan, zbog eventualnog udaranja glave o led, pa djecu treba naučiti padati u stranu, na bok, pri čemu trebaju glavu prikloniti prsima. Padamo li naprijed, treba pasti u tzv. ribicu, klizati se po ledu na trbuhu, nikako se ne oslanjati na ruke.

- Vidi našeg malog robota - smije se Dominikova mama, promatrajući sina koji je robotskim pokretima pokušavao održati ravnotežu. I uspio je, časna riječ, nije ni jednom pao tijekom našeg 15-minutnog boravka na klizalištu. Mora da je na tatu, koji nam se pohvalio kako je iskusan klizač, no kako je na bolovanju, trenutačno apstinira od omiljene mu zimske aktivnosti.

- Netko klizanjem ovlada u jednom satu, netko u tri sata, a neki dođu i drugi tjedan ako je potrebno. No ono što je najvažnije, svi se dobro zabavljamo - govori nam instruktor Marko, napominjući da bi se roditelji ipak trebali držati napomene da je škola za djecu od pet godina i više.

- Neki dođu s djecom od četiri godine, a to je za ovu aktivnost prilično velika razlika - ističe Marko.

Zimska školica funkcionira tako da svaki od dvojice instruktora radi s jednom grupom djece. U utorak ih je bilo samo osmero, no inače ih zna biti i 30-ak, govori nam instruktor Marko.

- Približava se kraj siječnja i mnogi su do sada naučili osnove te više nemaju potrebe za školicom - objašnjava nam Marko.

Nakon trodnevnog ciklusa treninga, koji traju 60 minuta, svaki od polaznika školice klizanja dobiva i diplomu kao dokaz o uspješno svladanim prvim klizačkim koracima. No ono što je mnogo važnije od diplome, svi ovi klinci sjajno se zabavljaju, kao i njihovi roditelji, u što smo se uvjerili za našeg posjeta.

Zbog (za sada) potpunog izostanka snijega, a posljedično i zimskih radosti, poput sanjkanja i grudanja, klizalište Sokol centra prava je oaza za sve zimoljupce. Klizanje je i vrlo zdravo. To je aerobna aktivnost koja istodobno poboljšava ravnotežu, koordinaciju i snagu. Stručnjaci kažu da blagotvorno utječe na kardiovaskularni sustav, potiče srce na ubrzani rad, čime se poboljšava cirkulacija, odnosno brzina prijenosa kisika do tkiva i stanica. Zato klizanje pomaže očuvati vitalne organe te smanjuje rizik visokog tlaka te srčanog i moždanog udara.

Ivan Alilović
Zbog izostanka snijega i zimskih radosti, poput sanjkanja i grudanja, klizalište je prava oaza za zimoljupce
Marko Gašić

instruktor klizanja

Netko klizanjem ovlada u jednom satu, netko treba tri sata, a neki dođu i drugi tjedan ako im je to potrebno. No ono što je najvažnije, svi se dobro zabavljamo ovdje na klizalištu u Sokol centru.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike