Mozaik
HRVATSKA MANJINSKA PRODUKCIJA U SLUŽBENOM PROGRAMU PANORAMA

“Otac” Srdana Golubovića na 70. Berlinaleu
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Svjetska premijera novog filma Srdana Golubovića "Otac" ("Father"), ujedno i hrvatske manjinske koprodukcije, održat će se na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) u službenom programu Panorama. Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, ovo je već treći put da sudjeluje u programu tog prestižnog festivala, gdje su dosad prikazani njegovi hvaljeni naslovi "Klopka" (2007.) i "Krugovi" (2013.).

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu igra hrvatski glumac Goran Bogdan, a scenarij, uz Srdana Golubovića, potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. "Otac" je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, među ostalim, sufinanciran sredstvima HAVC-a i Euroimagesa.

Program Panorama traži ono novo, odvažno, nekonvencionalno i divlje u suvremenoj kinematografiji, a o najboljem filmu odlučuje najveći festivalski žiri – publika. Selektor programa Michael Stütz za ovogodišnji program kaže kako naglašava potrebu za političkom akcijom i građanskim neposluhom: "Filmaši i protagonisti suprotstavljaju se autoritetima". Osim nagrade publike, filmovi iz programa natječu se i za niz drugih nagrada, o kojima odlučuju nezavisni žiriji, nagrade TEDDY, FIPRESCI, CICAE, EUROPA CINEMAS LABEL i dr. 70. Berlinale održat će se od 20. veljače do 1. ožujka. U deset dana bit će prikazano oko 400 filmova, održat će se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike