Kultura
IZLOŽBA ŽANNE ERDELJI I ŽELJKA BEGOVIĆA U KAZALIŠTU

Nezapamćeno zanimanje Vinkovčana na otvorenju izložbe
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
VINKOVCI


Galerija vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" bila je pretijesna za sve one koji su željeli doći na otvorenje izložbe dvoje autora - Žanne Erdelji pod nazivom Iz ladice te Željka Begovića pod nazivom I bi svjetlost, i bi cvijet.


- Kako idemo u istom smjeru Željko i ja, a u jednom smo razgovoru odlučili zajednički otvoriti izložbu, Gradsko nam je kazalište ponudilo termin i prostor. Naslov izložbe govori da su izloženi predmeti u ladici, jedna vrsta reljefa, nešto između slikarstva i kiparstva. Stare stvari koje su posložene u jednu priču, a drugi su dio izložbe realistične slike, pejsaži iz Slavonije, cvijeće i portret glumca Ive Gregurevića. Radila sam u tehnici ulje na platnu, dok su kolaži rađeni u tehnici assemblage. Dio radova nastao je davno, a dio je iz protekle godine - pojasnila je Žanna Erdelji koja u Vinkovcima (gdje živi od 1997.) izlaže već sedmi put. Izlagala je i u Osijeku 2008.


Željko Begović u inozemstvu je izlagao u Mađarskoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini. Ovom je prigodom rekao da se za naziv izložbe I bi svjetlost, i bi cvijet odlučio jer svjetlost u sebi ima sedam duginih boja, a i njegove slike odišu duginim bojama.


- Zašto motiv cvijeta? To je jako teško objasniti. Možda je u pitanju neki unutrašnji mehanizam, koji je teško racionalno obajsniti. Izričaj je enformel, odnosno bojana mrlja koja je u mom slučaju u službi prepoznatljivosti, inače sam enformel je mrlja u službi boje, neprepoznatljivosti. Pokušao sam taj svijet uravnotežiti, a koliko sam uspio najbolje će ocijeniti posjetitelji. Želio sam prikazati svijet prirode, cvijeća, ljepota boja. Radovi su nastali prošle godine u ljeto, a tehnika je akrilik kombinirana s komadićima šljunka, pijeska, komadića drva i krpice. Izloženo je samo 17 radva, no iz toga ih svijeta imam još, no većega formata - rekao je željko Begović.
Izložbu je prigodnim riječima otvorila pročelnica Upravnog ureda za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, Marija Liščić-Drmić, moderator je bio Krešo Marić, dok je glazbena pratnja bio Joža Mikulčić na klavijaturi. Jednu je pjesmu otpjevao Šima Jovanovac. Na samom otvorenju nekoliko je riječi o autorima izložbe rekao Frane Radak, poznati zagrebački slikar. M. Kokaj
DJELA U PRIVATNIM KOLEKCIJAMA DILJEM SVIJETA
Žanna Erdelji (r. Sirojižko) rođena je u Krivom Rogu (Ukrajina), izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Kanadi,Srbiji, Mađarskoj.Sudjelovala je na mnogim kolonijama u Slavoniji, Dalmaciji, Istri, Italiji, Bosni i Hercegovini. Članica je HDLU (Osijek) i HDLU (Vinkovci). Mnoga njezima djela krase privatne kolekcije diljem Europe, SAD-a i Kanade.

Željko Begović, rođen je u Slunju, 2.siječnja 1964. Iste te godine doseljava s roditeljima u Slavoniju, u Cernu. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a 1989. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomira 1995. godine u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike