Sport
VINKOVČANIN U OSIJEKU

Gimnazijalac “tjera” Kuleševića da ga uzme u prvu momčad
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
- Ako se i ne nametnem, na proljeće ću opet igrati za Osijek II - kaže Beljo

Nogometaši Osijeka i nakon treće pripremne utakmice u Španjolskoj ne znaju za poraz. Nakon pobjeda protiv Puskas Akademije i Nürnberga remizirali su protiv Dinamo Bukurešta (1:1), a zasluge za nastavak pozitivnog niza pripadaju najmlađem članu bijelo-plave ekspedicije u Marbelli - Dionu Dreni Belji.

Naime, upravo je 17-godišnji napadač zatresao rumunjsku mrežu desetak minuta prije kraja susreta, donijevši tako izjednačenje nakon nekoliko propuštenih osječkih prilika. Bio je to njegov premijerni pogodak u A momčadi na prvim pripremama i, razumljivo, razlog za veliko zadovoljstvo.

Osijek dobar izbor
- Utakmica je bila jako dobra, takav je bio i naš suparnik, koji je poveo rano u prvom poluvremenu. Tada je igrala naša prva postava, a u drugom smo ušli mi ostali. Željeli smo to preokrenuti, svi smo dali sve od sebe, a na kraju sam ja bio taj koji je zabio gol. Presretan sam stvarno, ne znam što bih rekao. Utakmica je bila atraktivna, vjerujem, dobra za gledatelje, a na kraju je, po meni, nekako i realno tih 1:1.

Beljo je u NK Osijek stigao prošlog ljeta iz Cibalije, gdje je i počeo karijeru te već sa 16 godina i debitirao u prvoj momčadi. Potpisao je trogodišnji stipendijski ugovor, a Gradski je vrt izabrao iako je imao i drugih ponuda, iz inozemstva. No, u dogovoru s obitelji, odlučio je da je prerano za takav "skok".

- U mom matičnom klubu, Cibaliji, proveo sam 11 godina, a kada su počela ova događanja s klubom i neizvjesnost što će dalje biti, morao sam promijeniti sredinu. Lani sam odlučio doći u Osijek, što se na kraju pokazalo kao dobar korak. Bilo je zanimanja i drugih klubova, ali obitelj i ja odlučili smo kako je najbolje ostati tu blizu. Dosta sam vezan uz obitelj, kad god trebam, ona mi je pri ruci, a radim i privatno s jednim trenerom. Mislim da se ne bih dovoljno razvio da sam otišao nekamo dalje.

S obzirom na godine, ali i konkurenciju, logično je bilo da je prvu polusezonu u Gradskom vrtu odradio u B momčadi, zabivši dva pogotka jesenas u 12 nastupa. Suhe brojke možda toliko ne privlače pozornost, no svima je jasno o kakvom se potencijalu radi pa nije ni čudno da je U19 reprezentativca Hrvatske i trener Osijeka Ivica Kulešević uvrstio u kadar prve momčadi. Bio je u posljednjem jesenskom kolu, protiv Slaven Belupa (3:2), u kojem bi sigurno dobio i debitantske minute u Prvoj ligi da rezultat nije bio toliko neizvjestan.

Voli zabiti, ali i asistirati
- Dobre igre jesenas utjecale su da sam pretkraj sezone trenirao s prvom momčadi, pa i bio u zapisniku za posljednje jesensko kolo. Žao mi je što nisam ušao, ali nadam se da će biti još prilika. Prije stanke rečeno mi je da ću ići na pripreme s prvom momčadi, bio sam jako sretan i radio sam pod praznicima što sam trebao. Na pripremama se pokušavam dokazati, ali ako se i ne nametnem za proljeće, odigrat ću i drugu polusezonu za Osijek II i tamo napredovati, pa onda opet pokušati do prvog sastava.

Ljevak je, vrlo visok (195 cm), što podrazumijeva ds ga nije lako čuvati na skoku, no, kako sam ističe, draže mu je imati loptu u posjedu negoli "kampirati" čekajući ubačaj. Protiv Rumunja je pokazao kako zna sačuvati loptu, pa i "okrenuti" čuvara, kao kada je postigao pogodak.

- Istina je, više volim kad mi je lopta u nogama. Nisam pretjerano brz, a volim suigračima odigrati u prostor, podvaliti loptu i asistirati.

Beljo je, inače, maturant Jezične gimnazije u Osijeku, a valjda će zbog ovog dužeg izostanka imati i razumijevanje profesora. Predstojeće bi ljeto moglo biti dvostruko uzbudljivo za mladog napadača, koji se nada i kako će biti dio pokušaja reprize onog nezaboravnog europskog ljeta 2017. Sada će ulog biti možda još i veći, ako bijelo-plavi izbore kvalifikacije Lige prvaka.

- Kad pogledam našu svlačionicu, ima tu dosta zvučnih imena i dobrih igrača. Mislim da smo po kvaliteti odmah ispod Dinama. Vjerujem da ćemo dobro parirati za to drugo mjesto i nadam se da ćemo ga i izboriti. Sjećam se, prije te dvije i pol godine s tatom sam na tribini gledao kad su igrali s PSV-om. Nadam se da ću sad bar biti na klupi kad budemo igrali protiv nekog sličnog kluba, ako ne i nekog većeg - poželio je mladi Osijekov napadač.

Goran Roguljić
Mioč definitivno u Šerifu
Benedik Mioč definitivno će karijeru nastaviti u moldavskom Šerifu kod Zorana Zekića. Dojučerašnjem veznjaku bijelo-plavih ugovor je istjecao ovog ljeta, a s obzirom na malu minutažu prošle jeseni razlaz je bio očekivan. S moldavskim je prvakom potpisao ugovor na 1+2 godine, a osim bivšeg trenera tamo ga čekaju i nekadašnji suigrači Zvonimir Mikulić, Andrej Lukić i Gabrijel Boban.
Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike