Regija
80-GODIŠNJAK TRAŽIO POMOĆ

Planuo televizor, vatra zahvatila i namještaj u stanu
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Požar je gasilo sedam vatrogasaca JPVP-a Beli Manastir s tri vozila, očevidom se utvrđuje uzrok

BELI MANASTIR - Zvukovi sirena vatrogasnih i vozila hitne pomoći probudili su jučer stanovnike zgrada na belomanastirskom Trgu slobode. U 60-ak četvornih metara velikom stanu na drugom katu, na kućnom broju 29C, naime, buknuo je požar, a iz prostorije je, kroz balkonska vrata, počeo sukljati gusti dim.

- Nešto prije šest sati čuli smo neko grebanje po vratima. Suprug je, doslovce s četkicom za zube u rukama, otvorio vrata i ugledao susjeda. Zazivao je u pomoć govoreći kako mu se zapalio televizor koji ne može ugasiti - priča susjeda vlasnika stana u kojem je buknuo požar. Dok je ona nazivala Centar 112, suprug je pokušao ugasiti vatru vatrogasnim aparatom, ali zbog razmjera požara koji je već zahvatio namještaj u tome nije uspio. Ubrzo su stigli vatrogasci iz belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe i ugasili požar. Samo zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji, požar se nije proširio. Namještaj u sobi u kojoj je buknuo potpuno je uništen, a tragovi požara, odnosno crnog dima, dobro su vidljivi i na namještaju u susjednim stanovima. Kako saznajemo od susjeda, vlasnik stana je čovjek stariji od 80 godina, koji živi sam. Tvrde da su kod njega viđali i ‘‘kvarcnu‘‘ grijalicu, ali uzroke požara nisu htjeli prejudicirati. Dodali su samo kako je u jednoj prostoriji imao i plinsku bocu, a o tome što bi bilo da je vatra došla do nje ne žele ni razmišljati.



- Točan uzrok požara bit će poznat tek nakon očevida. Ono što mogu reći jest da je požar ugašen te da je zahvatio samo dio stana. Nastala je materijalna šteta. Premda su na lice mjesta došli djelatnici Hitne pomoći, na svu sreću, ozlijeđenih osoba nema - kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP-a Beli Manastir, dodajući kako su dojavu zaprimili u 5.48 sati te da je požar gasilo sedam vatrogasaca s tri vozila. Iako očevid u trenutku pisanja ovoga teksta nije bio završen, neslužbeno saznajemo da su u pitanju električne instalacije, najvjerojatnije povezane s kabelom TV prijamnika.

- Radim već dugo, ali nisam čuo da se nekom u posljednje vrijeme zapalio televizor. To je, doduše, moguće, ali ne zbog samog prijamnika, već kabela koji se najvjerojatnije pregrijao. Ako je u pitanju još i produžni kabel upitne kvalitete, onda ne treba dvojiti o uzroku požara - objašnjava jedan belomanastirski električar. Na upit u kakvom su stanju električne instalacije belomanastirskih zgrada, kaže kako sve ovisi o stanarima, odnosno vlasnicima, ali su, u suštini, prilično zastarjele.
Ivica Getto

Većina zgrada iz 60-ih i 70-ih godina
Zgrade u Belom Manastiru, većina njih, građene su šezdesetih i sedamdestih godina prošlog stoljeća. Naš sugovornik ističe kako ne može reći da su električne instalacije tada loše izvedene, ali naglašava kako u to vrijeme nije bilo električnih uređaja kakvih su danas prepuni stanovi. Nije na odmet napomenuti kako kompletna obnova električnih instalacija zahtijeva ne tako mala sredstva, a zbog platežne moći vlasnici stanova se često odlučuju na, primjerice, kupnju jeftinih produžnih kabela koji mogu biti kobni ako strujom napajaju više uređaja. Kako ističu u JPVP-u Beli Manastir, intervencije zbog požara čiji su uzroci električne instalacije nisu rijetkost, ali nisu ni toliko česte kao, primjerice, požari dimnjaka.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike