Regija
GODIŠNJI KONCERT KUU-A “FRANJO EBLING”

Plesali su Posavinu, Baranju, Međimurje...
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
SVETI ĐURAĐ - U društvenom domu u Svetom Đurđu održan je godišnji koncert Kulturno-umjetničke udruge "Franjo Ebling" iz Svetog Đurđa, na kojem je udruga još jednom pokazala kako drži do tradicijske i kulturne baštine svoga kraja. U cjelovečernjem koncertu "Kolo igram, pjesmu pjevam" sudjelovala je dječja i odrasla folklorna te tamburaška sekcija udruge, a upotpunili su ga gosti, članovi Tamburaškog orkestra Srednje škole Donji Miholjac, učenici Osnovne škole Hrvatski sokol Podravski Podgajci, članovi školske grupe Čuvari tradicije i gajdaš Robert Kopić.

U glazbi, pjesmi i plesu uživao je i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

- Važno je dati zahvalu i priznanje svim članovima udruge na vremenu i entuzijazmu kako bi očuvali svoj kulturni izričaj. Unatoč teškim vremenima, kada se puno naših ljudi iseljava, slavonski čovjek ipak pokazuje svoj inat, snagu, čvrstoću i sve ono što ga je krasilo tijekom vjekova. Uvjeren sam kako ćemo svi skupa prebroditi ovo današnje vrijeme globalizacije i da će krenuti nabolje - naglasio je gradonačelnik. Kroz udrugu, osnovanu 1934. zaslugom seoskog učitelja Franje Eblinga, prošlo je nekoliko generacija, mještana Svetog Đurđa. Danas udruga ima oko pedeset članova u tri sekcije – plesna, a cappella i tamburaška. Udruga u svom vlasništvu, doznajemo od predsjednice Nade Stanković, ima narodne nošnje Posavine, Slavonije, Baranje, Međimurja i bunjevačkog kraja.

- Nošnje smo uspjeli nabaviti javljajući se na pozive lokalne i regionalne samouprave te Ministarstva kulture RH - ističe predsjednica Stanković.

Fundus nošnji obogatili su s nekoliko pari ručno rađenih ženskih cipela i muških opanaka za slavonske plesove. S.Fridl
Peku i ljekovitu rakiju “repovaču”
KUU “Franjo Ebling” poznat je po dječjoj smotri “Mi smo djeca vesela” te manifestaciji “U varoš na poklade”, starom običaju pokladnih svatova, koji u selu postoji od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pokladni svatovi plijene komikom izvrnutih uloga, a obično su muškarci odjeveni u žene i obratno. Obnovili su običaj pečenja rakije repovače, koja je na neki način brend sela Sveti Đurađ. U prikazu tog običaja aktivni su muški članovi udruge. U udruzi ponosno ističu da je repovača vrlo jaka rakija, ali je u pametnim količinama vrlo ljekovita.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike