Osijek
ŠKOLSKI OBROK ZA SVE

Topli obroci i proizvodi OPG-ova osvajaju škole
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Korisnici projekta učenici su svih 70 redovnih osnovnih škola u županiji

Počela je teći treća školska godina kako se na području Osječko-baranjske županije provodi projekt "Školski obrok za sve" radi toga kako bi se svakom učeniku osnovnih škola na području županije osigurao minimalno jedan obrok dnevno. Ali i usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost osiguravanja školskog obroka svim učenicima osnovnih škola te je od 1. siječnja 2018. pokrenula ovaj projekt u suradnji s gradovima i općinama. Korisnici projekta su učenici svih 70 redovnih osnovnih škola s područja županije.

No osnovna je ideja župana Ivana Anušića, kada je svojevremeno predstavljao projekt, učenicima pripremati i posluživati kuhane obroke pripremljene od namirnica lokalnih proizvođača. To sa sobom jasno vuče i određene organizacijske preduvjete - škole moraju imati školsku kuhinju, blagovaonice za služenje toplog obroka i slično. Županija je do sada opremila 32 školske kuhinje u kojima su učenici konzumirali mliječno-pekarske proizvode u vrijednosti od oko 1,5 milijuna kuna, a gotovo je polovina škola već u prvoj godini provedbe projekta pripremalo kuhane obroke, minimalno dva puta tjedno, a pri nabavi namirnica i prehrambenih proizvoda doista se vodi kontinuirana briga o lokalnim proizvođačima koji nude domaće, svježe i zdrave namirnice.

No evo i konkretnih podataka.

I doručak i ručak
Prema podatcima iz studenoga (prošle godine) kuhani obrok minimalno dva puta tjedno pripremaju i poslužuju 44 škole. Sedam škola kuhani obrok priprema i poslužuje jednom tjedno, a 19 škola ne poslužuje kuhani obrok iz objektivnih razloga - nemaju kuhinju uvjetnu za kuhanje. Od tog broja, sedam škola nema ni jednog kuhara.

Jedna škola svakoga dana poslužuje kuhane obroke, ali samo u popodnevnoj smjeni, jer su, u suradnji s učenicima i roditeljima, zaključili kako je to primjereniji i od učenika prihvaćeniji oblik organizacije školske prehrane. Jedna škola svakoga dana poslužuje i doručak i kuhani ručak.

Četiri škole pripremaju i poslužuju kuhani obrok četiri puta tjedno, a učenici 13 škola konzumiraju kuhani obrok tri puta tjedno.

Nadalje, 53 osnovne škole naručuju hranu od lokalnih OPG-ova i ostalih domaćih proizvođača i prerađivača, preostalih 17 su kao razloge zašto to ne čine navele činjenicu da nemaju kuhane obroke te da u blizini nemaju OPG-ove, a udaljenijim OPG-ovima ne isplati se dostava i prodaja namirnica u količini i dinamici koja im je potrebna. Problem je i dostupnost namirnica samo u sezoni - uglavnom preko ljeta, kada u školama nema nastave.

Broj OPG-ova u ovome projektu veći je od 40 te u projektu sudjeluje bar deset domaćih proizvođača i prerađivača, a taj se broj s vremenom samo povećava.

Veliki izazov
Dakle, projekt "Školski obrok za sve" je, u svakom pogledu, veliki projekt koji iziskuje znatna financijska sredstva, komunikaciju, suradnju i koordinaciju među svim zainteresiranim stranama, korigiranje nedostataka, unaprjeđivanje kvalitete obroka te ulaganja u stvaranje osnovnih ili pak boljih uvjeta za kvalitetnu provedbu. Jasno je da svaka od 70 škola ima svoje specifične uvjete koji nisu ujednačeni, kao i to da školske kuhinje nikada i nisu bile predviđene za pripremu i serviranje toplih obroka. Primjerice, na Gradu Osijeku (a jedino ovdje Županija nije osnivač osnovnih škola) posebno je veliki teret jer su ovdje škole primarno planirane te tako i sagrađene, kao i kadrovski opremljene, da učenicima pruže mogućnost mliječnog, a ne kuhanog obroka. No i tu je iznađeno pozitivno rješenje - u dobrom dijelu osječkih škola uveden je produženi boravak, u sklopu kojega je, uz sufinanciranje roditelja, učenicima nižih razreda omogućena konzumacija toplog obroka, odnosno ručka, koji mahom osiguravaju vanjski dobavljači.

Jasno je dakle kako ovaj projekt predstavlja veliki izazov, ali i visoki nadstandard, čak i u nacionalnim okvirima. No Osječko-baranjska županija hrabro se odlučila zakoračiti u njegovu realizaciju. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 17 milijuna kuna, Županija je prije početka provedbe projekta osigurala 12, a jedinice lokalne samouprave pet milijuna kuna.

Dario Kuštro
31

škola, od ukupno 70, ima uvedene kuhane obroke, u više od 35 škola više učenika konzumira školski obrok
POMOĆ MINISTARSTVA?
Škole su navele kako im za kvalitetnu pripremu kuhanih obroka minimalno dva puta tjedno nedostaje ukupno 60 kuhara i/li pomoćnih kuhara. To je pak problem u čijem rješavanju, upozoravaju u Županiji, može pomoći samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja davanjem suglasnosti na nova zapošljavanja. U međuvremenu, gorući problemi su riješeni - to se odnosilo na dio škola koje uopće nisu imale zaposlene kuhare.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike