Osijek
RADIONICA U HGK-U

Utjecaj kreativaca na turizam
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Kako bi pokazali potencijal koji imaju kreativne i kulturne industrije u stvaranju turističkih proizvoda, u Županijskoj komori Osijek jučer je održana radionica na temu njihova utjecaja na razvoj kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije.

Radionica je bila namijenjena turističkim agencijama, turističkim zajednicama, kulturnim institucijama, dizajnerima, računalnim tvrtkama i svima onima u javnom i privatnom turističko-kulturnom sektoru koji se bave kreativnim i kulturnim industrijama. Na radionici su predstavljeni projekti Osječke tvornice ideja i udruge KultAkt, povezani s razvojem kontinentalnog turizma, Muzej Slavonije Osijek predstavio je međunarodni projekt Viral, a o ulozi modernih tehnologija u stvaranju turističkog doživljaja govorili su predstavnici tvrtke Culex d.o.o. iz Osijeka. Turistička zajednica grada Osijeka predstavila je vizualni identitet TZ-a grada Osijeka Bijelo-plavi grad na Dravi, a Turistička zajednica Osječko-baranjske županije priču o HeadOnEastu.

- Cilj je radionice pokazati potencijale kreativnih i kulturnih industrija te njihov utjecaj na gospodarstvo, posebno turizam. Znamo da je današnji turist moderan te da traži autentičan proizvod i destinacije, a mi smo mala zemlja i želimo se etablirati kao zemlja kreativnosti i inovativnosti, pa u tome ključnu ulogu imaju upravo te industrije - rekla je Marija Tapšanji, viša stručna suradnica u Odsjeku za turizam Županijske komore Osijek.

Udruga Osječka tvornica ideja djeluje samo godinu dana, a bavi se bogatom industrijskom kulturnom baštinom grada Osijeka.

- Velika industrijska i kultura vrijednost Osijeka ostala je materijalizirana u zapuštenim industrijskim pogonima. Tu su i materijalni ostatci u pogledu strojeva, alata, marketinških materijala... Ta je baština danas na neki način zaboravljena, ali je utkana u identitet Osječana, stoga tražimo način kako bismo ju revitalizirali - rekao je Davorin Jašinski, predsjednik udruge. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike