Osijek
OD VODEĆE POZICIJE PREMA BROJU OBOLJELIH

Osijek danas među najboljima u borbi protiv raka vrata maternice
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
U ovoj županiji rak vrata maternice tek je 11. najčešće sijelo raka u žena, a od ove bolesti u 2017. umrle su tri žene

U Hrvatskoj je rak vrata maternice 11. najčešće sijelo raka u žena s 280 novooboljelih žena u 2015. godini, što čini tri posto svih zloćudnih bolesti žena. U 2017. godini od ove je bolesti umrlo 109 žena. No od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini Hrvatske do današnjeg broja, koji je znatno ispod prosjeka Hrvatske.


Tako je u Osječko-baranjskoj županiji rak vrata maternice 11. najčešće sijelo raka u žena s 15 novooboljelih žena u 2015. godini. U 2017. godini bilježimo i dalje visoku brojku novooboljelih, i to njih 18, ali dobrim dijelom bolest je otkrivena u najranijoj fazi bolesti. Tako je na osječkom području u 2014. umrlo 15, odnosno u 2015. osam žena, da bi se u 2016. taj broj smanjio na dvije žene te u 2017. na tri žene. Podatci su ovo Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a koji je jedan od suorganizatora 13. Hrvatskog dana mimoza, nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, koji će se održati na osječkom Trgu Ante Starčevića u subotu, 25. siječnja, od 11 do 13 sati. Bit će to ujedno i najava 14. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice. Manifestacija se održava u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, IK-om Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC-om Osijek, DZ-om Osijek, Mammae klubom Osijek, te Ja Ka, udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika.

Stupanj rizika

Prilika je to da se žene iznova upozori da je rak vrata maternice u 99,7 % slučajeva prouzročen infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Kako postoji gotovo 200 tipova HPV-a, oni se dijele na visokorizične i niskorizične. HPV niskog rizika može izazvati nastanak genitalnih bradavica i blaže promjene stanica vrata maternice. HPV visokog rizika može izazvati teže premaligne i maligne promjene stanica vrata maternice. Tipovi 16 i 18 najrizičniji su tipovi HPV-a za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Virus HPV-a prenosi se kožnim kontaktom u području genitalija te će većina osoba tijekom života biti zaražena ovim virusom. Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome. Infekcija HPV-om može godinama biti u stanju mirovanja, klinički neaktivnom stadiju, a da pri tome ne prouzročuje bolest.

Kondom nedovoljan

Nakon više godina mirovanja može se aktivirati i postupno izazvati promjene na sluznici. Važno je naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om. Zbog navedenih razloga gotovo je nemoguće točno utvrditi tko je prijenosnik zaraze i kad se osoba zarazila. Kod većine osoba infekcija će proći spontano zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Ipak, kada je riječ o malom broju žena, infekcija će trajat niz godina (10 – 15 godina) te izazvati premaligne promjene vrata maternice, a ako se na vrijeme ne liječi, i rak. Ne postoji lijek za liječenje infekcije HPV-om, no promjene na stanicama vrata maternice koje su izazvane HPV-om mogu se uspješno liječiti.

Stoga se ženama iznad 30 godina savjetuje HPV testiranje, obvezan papa-test jednom u tri godine, a mlađima cijepljenje protiv HPV-a.


Nefreteta Z. Eberhard
Testiranje na HPV nakon 30. godine
Testiranje na HPV sastoji se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa (HPV). Postupak prilikom testiranja sličan je onom kod papa-testa. Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om i da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja premalignih stanja i raka vrata maternice. Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine život. Ovisno o rezultatu primarnog testa, ginekolog ženu upućuje na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje papa‑testa i/ili testiranja na HPV i kolposkopiju. Pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti!
Papa-test
Papa-test jednostavna je i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak stanica analizira se pod mikroskopom, a papa-test služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice.
80 % osoba tijekom života bit će zaraženo HPV-om, a infekcija tim virusom u velikom broju slučajeva spontano će nestati
Najčitanije iz rubrike